Novadu garšas: abādas jeb skābu kāpostu zupa zemgaliešu gaumē
Foto: Privātais arhīvs
0 0
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1
1 cūkgaļas stilbs
cūkgaļas stilbs
 
cūkas sirds
cūkas sirds
 
cūkgas nieres
cūkgas nieres
 
gabals cūkas aknu
gabals cūkas aknu
 
gabals cūkas plaušu
gabals cūkas plaušu
 
skābēti kāposti
skābēti kāposti
1-2 saujas
1-2 saujas miežu putraimi vai grūbas
miežu putraimi vai grūbas
1
1 sīpols
sīpols
1
1 burkāns
burkāns
 
eļļa cepšanai
eļļa cepšanai
pēc garšas
pēc garšas melnie un smaržīgie pipari
melnie un smaržīgie pipari
2-3
2-3 lauru lapas
lauru lapas
pēc garšas
pēc garšas sāls un cukurs
sāls un cukurs
  • Latvijas svētku receptes
  • Ikdienas maltītei
  • Mārtiņdienas cienasts
  • Gaļas zupas
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • "Abādas ir kārtīgs zemgaliešu un sēļu ziemas ēdiens, kuru parasti gatavoja tūlīt pēc cūkas nokaušanas. Tā ir zupa, kas asociējas ar manu bērnību – manas mammas Skaidrītes Nicmanes recepte ar nelielu improvizāciju no manas puses," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Sandra Betjāne, brīdinot, ka receptes apraksts nebūs patīkams veģetāriešiem, vegāniem un cilvēkiem ar vājiem nerviem.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Parasti šīs zupas buljonam izmanto cūkas kakla daļas gabalu, kur tiek durts, kaujot cūku. Kurzemnieki to sauc par cimbuku, vidzemnieki par čingulīti, bet latgalieši par stalti. Kā alternatīvu var izmantot cūkas stilba augšējos gabalus. Labam zupas buljonam pietiek ar vienu.

    Liek gaļu, sirdis, nieres un plaušas katlā. Kad sāk vārīties, noputo.

    Pievieno lauru lapas un piparus un vāra 1,5 – 2 stundas, kamēr gaļa mīksta un sāk atdalīties no kauliem.

    Kad gaļa gatava, ņem to laukā no buljona, atdala no kauliem un ādas un visu gaļu un subproduktus sagriež mazākos gabaliņos.

    Pievieno buljonam noskalotus miežu putraimus vai grūbas, skābos kāpostus un turpina vārīt.

    Sagriež sīpolus, sarīvē burkānus un apcep pannā sakarsētā eļļā.

    Pievieno zupai rupji sagrieztas aknas (bez iepriekšējas apcepšanas) un nieres.

    Kad aknas ir puslīdz gatavas, liek atpakaļ zupā gaļu un pārējos subproduktus, pievieno apceptos sīpolus un burkānus, pavāra vēl 10 minūtes.

    Šo zupu parasti vāra lielā katlā, lai varētu ēst vairākas dienas, jo ar katru nākamo sildīšanas reizi tā ir vēl garšīgāka.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form