Novadu garšas: abādas jeb skābu kāpostu zupa zemgaliešu gaumē
Foto: Privātais arhīvs
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas

"Abādas ir kārtīgs zemgaliešu un sēļu ziemas ēdiens, kuru parasti gatavoja tūlīt pēc cūkas nokaušanas. Tā ir zupa, kas asociējas ar manu bērnību – manas mammas Skaidrītes Nicmanes recepte ar nelielu improvizāciju no manas puses," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Sandra Betjāne, brīdinot, ka receptes apraksts nebūs patīkams veģetāriešiem, vegāniem un cilvēkiem ar vājiem nerviem.

Parasti šīs zupas buljonam izmanto cūkas kakla daļas gabalu, kur tiek durts, kaujot cūku. Kurzemnieki to sauc par cimbuku, vidzemnieki par čingulīti, bet latgalieši par stalti. Kā alternatīvu var izmantot cūkas stilba augšējos gabalus. Labam zupas buljonam pietiek ar vienu.

Liek gaļu, sirdis, nieres un plaušas katlā. Kad sāk vārīties, noputo.

Pievieno lauru lapas un piparus un vāra 1,5 – 2 stundas, kamēr gaļa mīksta un sāk atdalīties no kauliem.

Kad gaļa gatava, ņem to laukā no buljona, atdala no kauliem un ādas un visu gaļu un subproduktus sagriež mazākos gabaliņos.

Pievieno buljonam noskalotus miežu putraimus vai grūbas, skābos kāpostus un turpina vārīt.

Sagriež sīpolus, sarīvē burkānus un apcep pannā sakarsētā eļļā.

Pievieno zupai rupji sagrieztas aknas (bez iepriekšējas apcepšanas) un nieres.

Kad aknas ir puslīdz gatavas, liek atpakaļ zupā gaļu un pārējos subproduktus, pievieno apceptos sīpolus un burkānus, pavāra vēl 10 minūtes.

Šo zupu parasti vāra lielā katlā, lai varētu ēst vairākas dienas, jo ar katru nākamo sildīšanas reizi tā ir vēl garšīgāka.

Lai labi garšo!

Comment Form