Novadu garšas: 'Vecās zemnieku brokastis' ziemeļkurzmnieku gaumē
Foto: Privātais arhīvs
3.0000 2
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg vārīti kartupeļi
vārīti kartupeļi
500 g
500 g žāvēta gaļa
žāvēta gaļa
10
10 olas
olas
2-3
2-3 sīpoli
sīpoli
pēc garšas
pēc garšas sāls un malti melnie pipari
sāls un malti melnie pipari
 
eļļa vai citas taukvielas cepšanai
eļļa vai citas taukvielas cepšanai
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Brokastis
  • Launags
  • Pusdienas
  • Ikdienas maltītei
  • Kartupeļu ēdieni
  • Omletes un olu ēdieni
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • ""Vecās zemnieku brokastis" ir kreftīgs otrā rīta "dūšas piesējējs" pēc kārtīga piknika zaļumos, kad baudvielu iepriekšējā naktī bijis drusku tā kā par daudz," ģimenes recepti atklāj Rudīte Rēriha, kuras mājas kafejnīca "Sātig' un sveitig' pabūšen baznic's dārze" būs iespējams viesoties un dažādus gardumus baudīt jau 1.un 2. jūnijā Lībiešu mājas kafejnīcu dienu ietvaros.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    "Šis sātīgais paēdiens mūsu ģimenē nonācis no tēta jaunības. Viņš stāstīja, ka to baudījis kādā ēstuvē Ventspilī mūzikas studiju gados vētrainajos septiņdesmitajos. Tolaik mūzikas vidusskolas bohēmiski noskaņotie studenti, ikdienā gatavojot pusdienas no līdzdotiem produktiem kopmītņu virtuvē, uz ēdienu ietaupīja naudu baudvielām un tikai pa reizei atļāvās paēst "pilsētā".Tas bija tēta meistarstiķis reizēs, kad viņš gribēja pārsteigt savas ģimenes četras meitenes, ar galantu žestu, servējot iespaidīgas brokastis. Šis mērķis bija jāsasniedz bez īpašām gastronomiskām piruetēm – tolaik virtuves mākslā par svarīgāku atzina ievērojamu rezultātu, ne atraktīvu procesu, un mūsu mājās meitenēm ieeja virtuvē svētku rītos bija stingri jo stingri aizliegta. Iespaids, noceļot vāku no kūpošās pannas un sajūtot sātīgo smaržu, ir neaizmirstams! Bet tikpat labi šis sacepums iederējās talku reizēs un cūku bērēs dzimtas mājās, pagatavots cepeškrāsnī pirms kārtīga darba cēliena."

    Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

    Vārītos kartupeļus sagriež ripiņās. Žāvēto gaļu sagriež rupjākos kubiņos, sīpolus – smalkākos. Olas sakuļ ar sāli un pipariem.

    Ietaukotā veidnē kārtām klāj kartupeļus, sagriezto gaļu un sīpolus, atkal kartupeļus,
    gaļu utt. Visu noslēdz ar kartupeļu kārtu, pārlej ar sakulto olu masu.

    Cep 30 – 40 minūtes. Ēdiens ir gatavs, kad olu masa sarecējusi. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem, kā arī skābu krējumu.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form