Foto: Shutterstock

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.

Ja dažādās citās Latvijas pusēs, vārot kāpostu zupu, katlā līdz ar kāpostiem liek arī kartupeļus, burkānus, putraimus un citus labumus, tad Latgales tradicionālās kāpostu zupas pamatā ir "pliki" skābētie kāposti. Pilnai laimei zupa tiek vārīta piesātinātā gaļas buljonā un papildināta ar kūpināta cauraudzīša kubiņiem.

180Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 kgcūkas ribiņas3.5 lūdens2 lauru lapas6 smaržīgie pipari1 sīpols4 ķiploka daiviņas1 kgskābēti kāposti200 gkūpināts cauraudzītis pēc garšassāls vārīti kartupeļi pasniegšanai zaļumi

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo gaļas bujonu. Ribiņas liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra, noputojot pēc nepieciešmības.

2

Kad putas nosmeltas, pievieno lauru lapu, smaržīgos piparus, sīpolu, pāris ķiploka daivas un uz nelielas uguns vāra aptuveni 2 stundas, līdz gaļa mīksta.

3

Ja kāposti ir ļoti skābi, tos iepriekš noskalo aukstā ūdenī un liek vārīties gaļas buljonā. Vāra, kamēr kāposti mīksti.

4

Tad pievieno sasmalcinātu speķīti, kapātus zaļumus, sāli un vēl pavāra.

5

Maisa pa saulei, lai visi, kas zupu ēdīs, saskanīgi dzīvotu.

6

Pasniedzot zupu, uz galda jābūt vārītajai gaļai, ko pārkaisa ar sāli un pipariem, un novārītiem kartupeļiem. Tos ēd klāt, aizdarot ar sviestu vai krējumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!