Novadu kulinārais mantojums: skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē
Foto: Shutterstock
5.0000 2
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg cūkas ribiņas
cūkas ribiņas
3.5 l
3.5 l ūdens
ūdens
1-2
1-2 lauru lapas
lauru lapas
5-6
5-6 smaržīgie pipari
smaržīgie pipari
1
1 sīpols
sīpols
3-4
3-4 ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
1 kg
1 kg skābēti kāposti
skābēti kāposti
200 g
200 g kūpināts cauraudzītis
kūpināts cauraudzītis
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
 
vārīti kartupeļi pasniegšanai
vārīti kartupeļi pasniegšanai
 
zaļumi
zaļumi
  • Dārzeņu zupas
  • Gaļas zupas
  • Ikdienas maltītei
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Ja dažādās citās Latvijas pusēs, vārot kāpostu zupu, katlā līdz ar kāpostiem liek arī kartupeļus, burkānus, putraimus un citus labumus, tad Latgales tradicionālās kāpostu zupas pamatā ir "pliki" skābētie kāposti. Pilnai laimei zupa tiek vārīta piesātinātā gaļas buljonā un papildināta ar kūpināta cauraudzīša kubiņiem.

    Vispirms gatavo gaļas bujonu. Ribiņas liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra, noputojot pēc nepieciešmības.

    Kad putas nosmeltas, pievieno lauru lapu, smaržīgos piparus, sīpolu, pāris ķiploka daivas un uz nelielas uguns vāra aptuveni 2 stundas, līdz gaļa mīksta.

    Ja kāposti ir ļoti skābi, tos iepriekš noskalo aukstā ūdenī un liek vārīties gaļas buljonā. Vāra, kamēr kāposti mīksti.

    Tad pievieno sasmalcinātu speķīti, kapātus zaļumus, sāli un vēl pavāra.

    Maisa pa saulei, lai visi, kas zupu ēdīs, saskanīgi dzīvotu.

    Pasniedzot zupu, uz galda jābūt vārītajai gaļai, ko pārkaisa ar sāli un pipariem, un novārītiem kartupeļiem. Tos ēd klāt, aizdarot ar sviestu vai krējumu.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form