Foto: Publicitātes foto
Par spīti nosaukumam, olas skotu gaumē radušās nevis Skotijā, bet gan Londonā. Turklāt joprojām nav skaidrs, vai receptes rašanos nav iedvesmojusi indiešu ēdiens – Nargisi Kofta, kas vizuāli līdzinās šim Lielbritānijas gardumam. Mūsdienās šī uzkoda ir kļuvusi ne tikai par Lieldienu cienastu, bet arī par iecienītu piknika sastāvdaļu. Tā gatavojama dažādās variācijās, piemēram, izmantojot marinētu olu vai mazāka izmēra uzkodai, izvēloties paipalu olas. Recepti piedāvā AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas bloga "Lindas Virtuve" autori Lindu Tellgrenu.
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
8 olas500 gliellopa/cūkas maltā gaļa1 TKsalvija1 olas baltums1 TKtimiāns šķipsnasāls0.5 TKmalti melnie pipari4 ĒKmilti eļļa fritēšanai150 grīvmaize

Sagatavošana

1

Katlā uzvāra ūdeni un sešas no olām vāra 6-7 minūtes, līdz dzeltenums iekšā ir vēl nedaudz mīksts. Olas liek zem tekoša auksta ūdens, lai atdziest. Noņem čaumalas un noliek malā.

2

Bļodā liek malto gaļu, olas baltumu, salviju, timiānu, sāli un piparus, visu kārtīgi samaisa.
Iegūto masu sadala 6 daļās. Katru no tām izveido plānā, plakanā aplī tā, lai tajā varētu "ietīt" olu.

3

Ietin olu tā, lai tā būtu pilnībā nosegta un gaļas kārtiņa apkārt tai būtu pēc iespējas vienādā biezumā. Procesu atkārto ar pārejām piecām olām.

4

Divas atlikušās olas viegli sakuļ. Katru no gaļā ietītajām olām apvārta miltos, tad sakultajās olās, tad atkal miltos un olā, un tad – rīvmaizē. Fritē kopā pa divām eļļā, kas uzkarsēta līdz 170 grādiem, līdz ola kļuvusi skaisti zeltaini brūna - aptuveni 4-5 minūtes.

5

Kamēr ola fritējas, to ar metāla karoti pagroza, lai cepšanās notiktu vienmērīgi. Ar caurumotu karoti gatavās olas izņem un noliek uz divās kārtās salocīta papīra virtuves dvieļa, lai notek liekā eļļa.

6

Lieki nekavējoties, olas pasniedz pārgrieztas uz pusēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!