Pašgatavots maizes kvass
Foto: Viktorija Kožemjakina
0 0
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
Ieraugam:
150 g
150 g rudzu maize
rudzu maize
16 g
16 g svaigais raugs
svaigais raugs
4 ĒK
4 ĒK cukurs
cukurs
3 l
3 l karsts ūdens
karsts ūdens
Kvasam:
3 l
3 l silts ūdens
silts ūdens
4 ĒK
4 ĒK cukurs
cukurs
4
4 sausas maizes gabaliņi
sausas maizes gabaliņi
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Limonāde un kvass
  • Jāņu nakts klasiskākā dzēriena alus brūvēšanai būs nepieciešams mazliet iemaņu, un, ja vien tavā dzimtā nav paaudžu paaudzēs nodotas alus brūvēšanas tradīcijas un lauku pirtiņā jau nežāvējas smaržīgs iesals, alu līgošanai mūsdienās labāk pirkt veikalā. Taču sevi un citus svētku svinētājus var pārsteigt ar smaržīgu un gardu maizes kvasu! Vienkārši pagatavojama kvasa recepti piedāvā šefpavāre Jevgēnija Jansone un "AlkOutlet" eksperti. Izmēģini!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma


    Rupjmaizi sagriež nelielās šķēlēs un aptuveni 20-30 minūtes cep l50 grādu karstumā, lai tā kļūst par grauzdiņiem.

    Lielā, tīrā 3 litru burkā ieber cukuru, saber maizes grauzdiņus, atstājot 3-4 šķēles vēlākam. Piepilda burku ar verdošu ūdeni un atstāj, lai atdzesējas.

    Kad ūdens temperatūra sasniegusi 30-35 grādus, pievieno maisījumam 60 ml (16 g) siltā ūdenī izšķīdināta rauga. Nosedz buku ar marli (svarīgi nelikt virsū vāku) un atstāj siltā telpā uz diennakti, lai burkas apakšā izveidojas bieza ierauga kārtiņa.

    Nākamajā dienā nokāš šķidrumu caur marli, izņem ārā lielos maizes gabalus. Biezeni, kas paliek, izmanto turpmāk - tas ir ieraugs.

    Izmazgā burku un pārliek visu ieraugu tajā. Pievieno burkā ar ieraugu cukuru un 3 grauzdiņus. Pielej tīru, siltu ūdeni (30-35 grādu temperatūrā), atkal noklāj burku ar marli un atstāj uz diennakti vai nedaudz ilgāk. Lai noteiktu, kad kvass ir gatavs, pagaršo to. Gatavo kvasu nokāš caur marli un glabā ledusskapī.

    Gatavošanas procesu var turpināt, atkārtojot pēdējās darbības - izņem mitrās maizes šķēles no burkas, to atkal izmazgā un apakšā palikušajam ieraugam pievieno cukuru, siltu ūdeni un dažus jaunus grauzdiņus, atstāj uz diennakti vai ilgāk utt. Šādi paša gatavotu maizes kvasu var baudīt kaut visu vasaru!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Lai ierobežotu dezinformācijas kampaņu izplatību, portāls "Delfi" apturējis iespēju komentēt rakstus
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form