Foto: DELFI
Pīles cepetis būs viesību vai īpašu ģimenes vakariņu galda centrālais varonis. Pīles gaļa ir intensīvāka, piesātinātāka un arī sātīgāka nekā, piemēram, vistas cepetim, tādēļ nedaudz jāpiedomā par piedevām, ar ko "sapārot" šo cepeti.

Lai cepeša ādiņa izdotos kraukšķīgāka, stundu pirms gatavošanas putnu pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj tam nožūt.

Ja plānots pīli pasniegt kopā ar cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem, putnu cep uz restītēm, savukārt dārzeņus krāsnī liek zem putna. Pīles tauki pilēs uz dārzeņiem un piešķirs tiem papildu garšas nianses.

120Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1 gab.vesela pīle2 gab.apelsīni3 ĒKtumšā sojas mērce2 ĒKmedus pēc garšassāls, pipari pēc garšasgaršaugi

Sagatavošana

1

Sagatavo apelsīnu mērci: izspiež sulu (augļa paliekas neizmet, pildi tās putna vēderā!) lej to pannā, pievieno medu, sojas mērci un uzkarsē.

2

Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

3

Pīles ādā ar asu nazi veic vairākus iegriezumus vai sadursta ar asu irbulīti – lai tauki varētu iztecēt. Viegli apsāla un appiparo gaļu no visām pusēm (arī vēdera dobumu), pilda vēderā jau minētās apelsīnu pusītes, kas atlikušas no sulas spiešanas. Vēderā pilda arī garšaugus pēc izvēles – salviju, timiānu, rozmarīnu vai lavandu.

4

Pīli pārlej ar sagatavoto apelsīnu un sojas marinādi – raugās, lai tā noklātu visu putnu. Liek krāsnī cepties. Cep 20 minūtes + 20 minūtes par katriem 500 gramiem (piemēram, 2 kg smagu pīli vajadzēs cept 1 stundu un 40 minūtes).

5

Kad pīle gatava, izņem to no krāsns, pārklāj ar foliju un ļauj gaļai 20 minūtes atpūsties pirms pasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!