Foto: Kafe Priede, Cēsis
Saldējums ir lielisks visos laikos. Bet, apcepts piparkūkās, kopā ar siltu ogu mērci tas ir īsts svētku laika deserts. Recepti iesaka Cēsu kafejnīcas "Priede" šefpavārs Santis Bitainis.
90Minūtes
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
0.5 kgsaldējums vaniļas150 gpiparkūkas100 gkukurūzas pārslas1 gab.saldētu ogu mix paciņa0.5 lābolu sula pēc garšascukurs pēc garšasvaniļas cukurs3 gab.kanēļa standziņas0.5 TKmalts kanēlis5 gab.krustnagliņas1 naža galsmalts kardamons2 gab.anīsa zvaigznes1 gab.apelsīns2 ĒKkartupeļu ciete2 gab.olas2 ĒKmilti500 mleļla cepšanai

Sagatavošana

1


Sagatavo garozu saldējumam – blendē kukurūzas pārslas un piparkūkas kopā, līdz izskatās kā rupja rīvmaize. Pievieno maltu kardamonu un kanēli, ja kāds vēlas šerpāku, var pievienot arī ingvera pulveri.

2

Saldējumu var ņemt visvienkāršāko, tautā saucamo "saldējuma desu". Ja ir, ar speciālu karoti veido bumbas vai sagriež saldējumu šķēlēs pa porcijām, izvieto uz cepampapīra un liek atpakaļ saldētavā kārtīgi apsalt.

3

Sakuļ atsevišķi olu un lēzenā bļodā ieber miltus. Kad saldējums apsalis, to panē miltos, tad olā, tad iepriekš sablendētajā kukurūzas un piparkūku masā, tad vēlreiz olā un vēlreiz blenderētajā masā. Jācenšas to darīt maksimāli ātri, lai saldējums nesāk kust. Pēc tam panētās saldējuma porcijas novieto atpakaļ uz cepampapīra, ieliek saldētavā un ļaujam kārtīgi sasalt garoziņai.

4

Gatavo ogu zupu. Katliņā ber saldēto ogu mix, pielej ābolu sulu un pievieno garšvielas – kanēļa standziņas, krustnagliņas, anīsa zvaigzni, rīvētu apelsīna miziņu (bez baltās daļas, citādi būs rūgts), vaniļas cukuru un parasto cukuru. Saldumu veido pēc garšas, taču ieteicams gatavot skābenāku, jo ceptais saldējums būs pietiekoši salds, lai garšas viena otru papildinātu.

5

Kārtīgi uz mērenas liesmas visu karsē. Ja garša apmierina – kukurūzas cieti izmaisa aukstā ūdenī un pakāpeniski, maisot, lej klāt ogu zupai. Karsējot zupa biezēs, vēlamā konsistence būtu kā šķidrs ķīselis, tāpēc jāvēro, lai neiebiezinātu ķīseli pārāk daudz.

6

Sausā, tīrā katliņā lej un sakarsē eļļu. Sasalušo, jau nopanēto saldējumu liek uz šūmkarotes (putu karotes), lēnām iegremdē sakarsētajā eļļā un maisot cep aptuveni 2 minūtes, līdz garoziņa kļust brīngani kraukšķīga. Pēc cepšanas saldējumu nedaudz nosusina uz papīra dvieļiem.

7

Lej bļodiņā karsto ogu zupu, liek tajā izcepto saldējumu, dekorē ar apelsīna miziņu, svaigām odziņām vai citiem dekoriem.

Lai saldi un gardi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!