Piparkūku siera kūka ar hurmu un šokolādes glazūru
Foto: DELFI
2.6667 9
8 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Loading...
Sastāvdaļas
pamatnei:
300 g
300 g piparkūkas
piparkūkas
120 g
120 g sviests
sviests
pildījumam:
500 g
500 g krēmsiers
krēmsiers
1
1 bundža vārīts iebiezinātais piens ar cukuru
bundža vārīts iebiezinātais piens ar cukuru
3 gab.
3 gab. olas
olas
1 ĒK
1 ĒK kukurūzas ciete
kukurūzas ciete
1 gab.
1 gab. hurma
hurma
200 ml
200 ml skābais krējums
skābais krējums
 
miziņas no viena apelsīna
miziņas no viena apelsīna
1 ĒK
1 ĒK kanēlis
kanēlis
1/2 TK
1/2 TK ingvera pulveris
ingvera pulveris
dekorēšanai:
100 g
100 g tumšā šokolāde
tumšā šokolāde
150 ml
150 ml saldais krējums
saldais krējums
 
dzērvenes pūdercukurā
dzērvenes pūdercukurā
 
piparkūkas
piparkūkas
 
rozmarīna zariņi
rozmarīna zariņi
 
granātābols
granātābols
naža gals
naža gals muskatrieksts
muskatrieksts
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Ziemassvētku receptes
  • Siera kūkas
  • Tortes un kūkas
  • Pasaules Virtuve
  • Šo kūku gatavoju Ziemassvētkos, taču tā visai labi iederēsies arī Jaunā gada svinībās, kā arī dienās, kad kārojas kaut kas ar svētku noskaņu. Pateicoties Ziemassvētku garšvielām, kūka gan smaržo, gan garšo gluži kā Ziemassvētki!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Vispirms ar blendera vai piestas palīdzību sasmalcini piparkūkas smilšu konsistencē. Tas nekas, ja kāds gabaliņš pagadīsies lielāks, bet kopumā cepumiem vajadzētu būt smalki sadrupinātiem. Tad tos sajauc ar izkausētu sviestu un samaisa, lai tas vienmērīgi apņem visas drupačas. Uzreiz ieklāj masu kūkas veidnē (es izmantoju 28 cm, mazākā formā pamatne būs biezāka un malas augstākas) un ar pirkstiem izlīdzini, viegli piespiežot. Liec ledusskapī, kamēr gatavo pildījumu.

    Lielā bļodā liec krēmsieru ar vārītu iebiezināto pienu un ar mikseri saputo viendabīgā krēmā. Pagaršo, un ja prasās, pievieno vēl cukuru.

    Pa vienai pievieno olas un ar mikseri rūpīgi iemaisi. Kad iegūta viendabīga masa, pievieno kukurūzas cieti, garšvielas, smalkos gabaliņos sagrieztu hurmu, sarīvētu apelsīnu miziņu un skābo krējumu. Visu rūpīgi iemaisi ar karoti un lej masu cepamajā formā virs cepumiem.

    Kūku cep 150 grādos 1 stundu un 20 minūtes cepšanas režīmā no augšas un apakšas (bez ventilatora), bet pēc tam atstāj kūku pamazām atdzist turpat krāsnī. Pēc izcepšanas šķitīs, ka kūka vēl ir pajēla, bet vidum ir nedaudz jākustas. Vislabāk kūku cept iepriekšējā vakarā un tad to atstāt uz nakti krāsnī.

    Gatavo šokolādes krēmu dekorēšanai. Nelielā katliņā uzsildi saldo krējumu līdz pirmajiem burbulīšiem. Bļodiņā liec gabaliņos salauztu šokolādi, uzlej uzsildīto saldo krējumu, nemaisi, bet ļauj tai izkust. Pēc dažām minūtēm visu apmaisot, izveidosies glazūra, kurai kādu laiku jāpadziest, lai nav pārāk šķidra.

    Šokolādes glazūru lej atdzisušajai kūkai gar malām, lai tās skaisti nolīst. Izsmērē šokolādi arī vidus daļā un uzreiz liec dekorācijas – piparkūkas, dzērvenes pūdercukurā, granātābolu sēkliņas, iespraud rozmarīna zariņus otrādi, lai izskatās kā eglītes, un citus dekorus.

    Pēc dekorēšanas vēlams kūkai kādu laiku pastāvēt vēsumā, lai arī glazūra sastingst pavisam. Un tad jau griez gabaliņos un cienā izsalkušos.

    Lai saldi garšo!

    Uzliec kroni vasarai! Reģistrējies "Delfi Abonementa" loterijai un laimē ielūgumus uz ziedu festivālu Pakrojas muižā, izklaides parku "Avārijas brigāde", kā arī citas karaliskas balvas! Reģistrējies šeit.

    Tags

    Siera kūkas
    0
    Apelsīni
    0
    Hurma
    0
    Iebiezinātais piens
    0
    Ingvers
    0
    Kanēlis
    0
    Krēmsiers
    0
    Kukurūzas milti
    0
    Muskatrieksts
    0
    Olas
    0
    Piparkūkas
    0
    Saldais krējums
    0
    Skābais krējums
    0
    Sviests
    0
    Tumšā šokolāde
    0
    Cepeškrāsns
    0
    Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
    0
    Ziemassvētku receptes
    43596563
    Siera kūkas
    43596563
    Tortes un kūkas
    0
    vidēji
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form