Foto: Shutterstock
Plaucētā mīkla gan saldajiem, gan sāļajiem izstrādājumiem.
60Minūtes
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1.5 glāzeūdens100 gsviests vai margarīns0.5 TKsāls1.5 glāzemilti5 gab.olas SALDAJIEM IZSTRĀDĀJUMIEM:0.5 gab.citrona rīvēta miziņa vaniļas cukurs malts kardamons krustnagliņas vai kanēlis SĀĻAJĀM UZKODĀM:0.5 glāzerīvēts siers malti sarkanie pipari muskatrieksts

Sagatavošana

1

Nelielā katlā ielej ūdeni, pievieno sviestu vai margarīnu, sāli un uzvāra. Noņem katlu no uguns, karstajā masā iesijā miltus un ļoti ātri, rūpīgi samaisa. Katlu atkal liek uz uguns un maisot karsē, līdz mīkla atlec no katla malām un saveļas vienā pikucī.

2

Katlu noņem no uguns un mīklu nedaudz atdzesē, jo karstā mīklā olas sarausies un mīkla slikti celsies. Atdzisušai mīklai pievieno 1 olu un labi iemaisa mīklā. Pārējās olas pievieno pa vienai, tādā pat veidā. Pēc katras olas mīklu kuļ, līdz tā paliek gluda.

3

Ja mīklu gatavo saldajiem izstrādājumiem, tad pievieno citrona miziņu, vanilīna cukuru, kardamonu, krustnagliņas vai kanēli. Ja mīklu gatavo sāļajām uzkodām, tad pievieno sieru, piparus, muskatriekstu.

4

Mīklai jābūt gludai, biezai un tik - mīkstai un maigai, lai tā nokarātos no karotes. Uzliekot mīklas piciņu uz šķīvja, tai nav jāizplūst.

5

Gatavo mīklu tūlīt pat liek konditorejas maisiņā un spiež mīklas porcijas uz ieziestas cepamās plāts.

6

Cepamo plāti ieziež ar sviestu, bet ļoti plānā un vienmērīgā kārtiņā.

7

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 210 – 220*C. cepamo plāti ar mīklu liek uzkarsētā cepeškrāsnī uz zemākā līmeņa un cep 10 – 15 minūtes. Tad temperatūru samazina līdz 200*C un turpina cept 10 – 15 minūtes. Pāris minūtes pirms cepšanās beigām krāsni izslēdz. Pēc noteiktā laika krāns durvis nedaudz atver un izstrādājumiem ļauj nedaudz atdzist. !Cepamo plāti cepšanas laikā ieteicams nekustināt!

*ja pēc izņemšanas izstrādājumi nedaudz saplok, tad uz neilgu laiku atkal ievieto uzkarsētā cepeškrāsnī, lai paceļas.

Iesūtīja: Ieva

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!