Gada tumšajā laikā, kad saules ir maz, teju katram mūsu valsts iedzīvotājam īpaši jāpiedomā par papildu D vitamīna uzņemšanu – to atzīst gan uztura speciālisti, gan ārsti. D vitamīna rezerves var atjaunot ne vien ar dažādām aptiekā nopērkamām pārtikas piedevām, bet arī atbilstošu uzturu. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā recepti pokijam* latviešu gaumē, kas ne vien labi garšos, bet arī papildinās tava organisma D vitamīna rezerves.
40Minūtes
18Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
400 glaša fileja ar ādu4 kartupeļi4 burkāni2 ĒKolīveļla1 ķiploka daiviņa1 avokado2 vārītas olas125 grukola2 gurķi pēc garšassāls un malti melnie pipari lociņi dekoram sezama sēklas dekoram MĒRCEI:5 ĒKsojas mērce1 ĒKmedus1 kiploka daiviņa3 ĒKcitrona vai laima sula3 ĒKolīveļļa

Sagatavošana

1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2

Uz vienas cepamās plāts liek laša fileju, uz otras sagatavo kartupeļus un burkānus – vispirms dārzeņus notīra (nomizo vai rūpīgi nomazgā), tad traukā sajauc 2 ĒK olīveļļas ar ķiplokiem, sāli un pipariem. Kartupeļus un burkānus sagriež gabaliņos, katru atsevišķi izkārto uz cepamās plāts, apslaka ar eļļas un garšvielu maisījumu.

3

Gan lasi, gan dārzeņus cep cepeškrāsnī ~ 25 minūtes. Ja laša fileja sagriezta mazākos gabalos, zivs cepšanas laiku var saīsināt un pietiek ar ~ 15 minūtēm.

4

Kamēr zivs un dārzeņi cepas, nelielos gabaliņos sagriež svaigo gurķi un avokado. Notīra vārītās olas un pārgriež tās uz pusēm.

5

Sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas.

6

Izcepto laša fileju sadala mazākos gabaliņos, apslaka ar 3-4 ēdamkarotēm mērces un viegli samaisa.

7

Traukā kārto dārzeņus, rukolas lapas, olu un laša filejas gabaliņus, apkaisot visu ar smalki sagrieztiem lociņiem un sezama sēkliņām.

8

Pasniedz ar papildu mērci, lai katrs var pievienot tik daudz mērces, cik vēlas.

Lai labi garšo!

* Pokijs ir havajiešu ēdiens, kas var būt gan salāti, gan tikpat labi otrais ēdiens. Tā sastāvā parasti zivs – lasis vai tuncis, rīsi vai nūdeles, piedevas – dārzeņi vai jūras zāles un dažādas mērces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!