Foto: DELFI
"Plin" ir tradicionāls itāliešu ēdiens, kas raksturīgs Pjemontas apgabalam. Savulaik pēc bargajām Itālijas ziemām, kad mājas pagrabos vairs nebija palikušas lielas pārtikas rezerves, namamātes gatavoja miniatūrus ravioli tipa "pelmenīšus", kuros pildīja visu, kas saglabājies pieliekamajos kambaros.

"Plin" ir īsts svētdienas rīta ēdiens, kamēr ģimene mostas un gatavojas dienas gaitām, mājas saimniece mīca pastas mīklu, plāni izrullē un pilda ar gardu pildījumu. Burtiski tulkojot, "plin" nozīmē "sakniebiens", šis nosaukums cēlies no pastas pagatavošanas veida - pirms sagriezt gabaliņos, katru "plin" ar pirkstiem sakniebj, lai salipinātu kopā mīklu.

Aprīļa pirmajā nedēļā restorānā "Hot'e" viesojās sirsnīgās itāliešu māsas, viesu nama "Piccolo Principe" saimnieces Džovanna un Klotilde Aceto, kas kopā ar savu draudzeni Fernandu mācīja, kā gatavot īstu itāliešu pastu un mazos ravioli "brāļus" - "plin". Citējot pasakas: arī "Tasty.lv" tur bija, mīklu mīcīja un rullēja un īstu Pjemontas garšu izbaudīja. Izmēģiniet arī jūs!

Un nu - pie darba!

60Minūtes
9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
1 kgsemolina jeb pastas milti10 olas (ieteicams lauku) nedaudz ūdens un sāls pēc garšas200 grīsi saujasvaigi spināti200 gParmezāna siers4 olas500 gjaukta maltā gaļa (liellopa, cūkgaļas, teļa) pēc garšassāls, pipari

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo pastas mīklu - visas sastāvdaļas sajauc kopā un mīca, līdz masa ir viendabīga un to varētu plāni izrullēt.

2

Gatavo pildījumu: novāra rīsus un sasautē katliņā ar pārējām sastāvdaļām (izņemot olas), līdz gaļa ir mīksta. Gatavajai masai pievieno olas un samīca, līdz izveidojas viendabīga masa.

3

Ņem nelielu gabaliņu pastas mīklas un plāni izrullē - aptuveni 30 cm garu sloksni. Rullēšana ir daudz ērtāka, ja izmanto speciālo makaronu gatavošanas ierīci, tomēr to var darīt arī ar tradicionālo mīklas rulli. "Gan mana mamma, gan vecmāmiņas pastu rullēja ar mīklas veltni, viņas neizmantoja pastas ierīci," smaidot stāsta Klotilde.

4

Uz izrullētās mīklas, izmantojot plakanu nazi, liek pildījumu - nelielus gabaliņus, ievērojot aptuveni centimetra apstarpi. Kad pildījums visā garumā salikts uz mīklas, tam pāri pārloka mīklu un, izmantojot pastas nazi, ar vienu kustību nogriež lieko mīklas loksni.

5

Ar īkšķi un rādītājpirkstu katru "plin" sakniebj vietās, kur nav pildījuma - veidojas tāda kā "desiņu" virkne. Savienojuma vietas ar pastas nazi pārgriež un "plin" liek vārīties ūdenī. Svarīgi nepārvārīt, lai mazie "plin" neizjuktu.

Pasniedzot pārkaisa ar rīvētu cieto sieru.

No norādītajiem produktu daudzumiem sanāks 10 porcijas, ja neplāno apēst tik daudz, gatavos, bet vēl neuzvārītos "plin" var glabāt saldētavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!