Foto: DELFI
Saldeni, ar vieglu ķiploku garšu un patīkamu struktūru – rozā biešu un turku zirņu plācenīši ar sēkliņām apkārt. Lielisks veids, lai vērtīgās bietes notiesātu garšīgi! Turklāt visu darbiņu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.

Tā kā joprojām ir gavēnis, meklējot galveno varoni šīs nedēļas sērijai rubrikā "Recepte no grāmatas", zināju, ka jāpagatavo kaut kas veģetārs. Acis pašas apstājās pie Līvas Kļaviņas "Labas garšas grāmatas" (2015, "Lienes Vilnītes izdevniecība"). Iepriekš šo grāmatu esmu šķirstījusi, šķiet, divreiz, bet tā īsti nekas neuzrunāja. Trešā reize bija laimīgā – ieraudzīju biešu plācenīšu recepti un zināju, ka noderēs ģimeniskām pusdienām.

Foto: DELFI

Pārlasot recepti, gan uzreiz zināju, ka laika un produktu taupības nolūkos šo to pavisam nedaudz pamainīšu. Svaigu un vārītu biešu vietā izmantoju tikai vārītas – turklāt jau sarīvētas, ko veikalā var nopirkt vakuuma iepakojumā. Un turku zirņus arī izmantoju mazāk, gluži vienkārši tāpēc, ka tad nāktos ledusskapī atstāt pusatvērtu bundžu. Bet, uzticoties receptes autorei, pieturējos pie ieteiktā un rakstītā.

Maza piebilde: tā kā ģimenē neesam vegāni un kviešu miltus labi paciešam, izmantoju olu un baltos miltus. Līva Kļaviņa iesaka izmantot kamas miltus, bet olas vietā – maltas linsēklas, kas aplietas ar ūdeni. Oriģinālās receptes proporcijas var redzēt attēlā zemāk.

Bet nu pie darba!

60Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
350 gvārītas rīvētas bietes1 bundža konservēti turku zirņi2 ĒKolīveļļa4 gab.ķiploka daiviņas3 ĒKmilti (ar kaudzi)1 gab.ola pēc garšassāls150 gsezama un saulespuķu sēkliņas300 mlgrieķu jogurts vai skābais krējums1 saujadilles0.5 gab.citrona sula un miziņa pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2

Lielā bļodā ber nokāstus turku zirņus un saspaida ar kartupeļu stampiņu. Pieber sarīvētas bietes (svaigas vai vārītas). Pievieno saspiestas ķiploka daiviņas. Visu samaisa.

3

Tad pārber visu ar miltiem, apmaisa, piesit olu, pievieno eļļu, sāli un vēlreiz apmaisa. Ja liekas, ka plācenīšu masa pārāk mitra, pievieno vēl ēdamkaroti miltu.

Foto: DELFI
4

Mazā, seklā bļodiņā saber sēkliņas (mēs izmantojām sezama un saulespuķu).

5

Ar rokām veido klasiskas kotletes lieluma plācenīšus, apviļā sēkliņās un kārto uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru.

Foto: DELFI
6

Liek cepties krāsnī 20 minūtes. Tad apgriež plācenīšus otrādi un cep vēl 15 minūtes.

7

Kamēr plācenīši cepas, pagatavo mērci: sajauc grieķu jogurtu ar dillēm, citronu sulu un sāli. Ieliek ledusskapī ievilkties līdz pasniegšanas brīdim.

Jāsaka gan, ka "Labas garšas grāmatas" autore it nemaz nemeloja, rakstīdama, ka "plācenīši aromātu ziņā ir pavisam latviski". Nudien, bietes, ķiplociņš, dilles mērcē – viss kopā sader lieliski. Tiešām garšīgi! Un noderēs, lai bērniem, kas nedraudzējas, piemēram, ar biešu salātiem vai zupu, "iemānītu" ar dzelzi bagātīgo dārzeni.

Pamēģiniet arī jūs, lai izdodas un labi garšo!

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!