Foto: DELFI
Ja gribi, lai bērns izēd tukšu šķīvi, tad diezgan droši vēl bez makaroniem piedāvāt biezpiena plāceņus ar gardu ogu mērci. Bērni būs sajūsmā, jo deserts un našķītis, bet vecāki sitīs sev uz pleca, jo bērniņš dabūjis biezpienu un ogas.

Vasaras sākumā kustība “Ēstprieks, BKUS paspārnē klajā laida pavārgrāmatu "Veselīga uztura ceļvedis ģimenei", kas ir BKUS uztura speciālistes Lizetes Pugas, psihoterapeites un psihiatres dr. Ilzes Mežraupes un šefpavāra Jēkaba Naumova kopdarbs.

Šī ir īsta glābējgrāmata vecākiem pat, ja negatavo pēc tās. Tā pasviež labas idejas, ko celt galdā. Un no sirds iesaku izlasīt un izpētīt grāmatas pirmās 66 lappuses, kur saprotamā un viegli uztveramā veidā ir pastāstīts par bērnu ēdināšanu – par vecāku lomu tajā, par ēšanas paradumiem ģimenē, par ieteicamiem ēdieniem, par dienas plānu, uzkodām, kā arī svētku maltītēm. Šajās lappusēs var atrast informāciju kā par sāls un cukura patēriņu, tā par ūdens dzeršanu. Tabula, kur uzskatāmi parādīts, cik lielam vai mazam knauķim jāizdzer, vispār ir izdrukāšanas vērta un piespraužama virtuvē pie ledusskapja. Tāpat var atrast ieteikumus gan bērna sportista, gan bērna – veģetārieša ēdienkartei.

Foto: DELFI

No 73. lappuses sākas ģeniālākais špikeris bērnu ēdienreižu plānošanā – ēdienkarte 10 dienām! Desmit dienām! Desmit dienas vecāki ir pasargāti no jautājuma: ko mēs šodien ēdīsim, jo viņiem ir atbilde! Noteikti iesaistiet savas atvases ēdiena gatavošanā – paša gatavots garšo krietni gardāk, nekā jau uzservēta porcija. Jā, tas ir laikietilpīgāk, bet ilgtermiņā atmaksājās. Piemēram, mans vecākais dēls jau septiņos gados prata virtuvē patstāvīgi pagatavot elementāras lietas – izcept mafinus, uzcept olu un izvārīt makaronus. Izskatās, ka jaunākais dēls un meita ies brāļa pēdās, jo virtuvē viņiem patīk darboties.

Taču nu pie lietas un izaicinājuma – gatavošanai no grāmatas. Es izvēlos gatavot biezpiena plācenīšus, jo tie man nekad, nekad nav sanākuši. Parasti tie ir jēli vidū vai arī piedeguši. Savu nodomu neslēpju arī grāmatas līdzautoram šefpavāram Jēkabam Naumovam, pažēlojoties, ka plāceņi man garšo, bet pašai nesanāk. “Plācenīši jāsāk gatavot uz pannas, bet jāpabeidz cepeškrāsnī!” savā pieredzē dalās šefpavārs.

Ar lielu skepsi ķeros klāt plāceņu gatavošanai, prātā apcerot, ko gatavot fiasko gadījumā un vai par savu neveiksmi stāstīt vai noklusēt. Pirmais, kas mani izbrīna, ir tas, ka receptē nav baltā cukura – ne tējkarotes, ne ēdamkarotes. Tiesa, ir pustējkarote vaniļas cukura.

Parasti es visās receptēs cukura daudzumu samazinu, bet šeit gribas palielināt. Savaldos, jo, varbūt ideālu plācenīšu noslēpums ir cukura neesamība.

Pagatavoju arī čia sēklu mērci un nosmīkņāju, ka karma ir bumerangs. Čia sēklu pudiņš, kas šķiet jaunais kulta ēdiens, man lāga negaršo, pašas sēklas dārgas – tādas gan es nepirkšu un nelietošu. Taču, kad mērce gatava, apsveru domu savā virtuvē tomēr ieviest šīs sēklas. Tikai divas ēdamkarotes čia, sablendētas ar ogām un medu, rezultātā dod tumīgu, nedaudz pakusuša saldējuma konsistences mērci. Garša sēklām ir tik neitrāla, ka to nejūt, bet iebiezināšanas darbu paveic izcili!

Tagad pats galvenais – plāceņu cepšana! Patiesības stunda! Apcepu no abām pusēm, lieku uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru un krāsnī iekšā! Taimeris uzstādīts un laika atskaite sākusies! Ar satraukumu, gluži kā tinot vaļā sīpolu mizās vārītās Lieldienu olas, taisu vaļā cepeškrāsni. Izskats biezpiena plācenīšiem ir 6 no 10, ja salīdzina ar šefpavāra Naumova sniegumu. Manējie nav tik akurāti un sanākuši nedaudz plānāki. Taču nieks par izskatu – visvairāk mani interesē garša!

40Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 2
400 g0,5% biezpiens4 ĒKauzu milti auzu milti plāceņu apviļāšanai1 gab.ola TKvaniļas cukurs pēc garšascitrona miziņa olīveļļa cepšanai250 gavenes2 ĒKčia sēklas2 TKcitrona sula1 ĒKmedus

Sagatavošana

1

Pagatavo mērci! Blenderī liek čia sēklas, avenes, medu un citrona sulu, visu sablendē. Gatavo masu liek noslēgtā traukā un ievieto ledusskapī atdzesēties vismaz 30 minūtes. Mērce sanāks vēl labāka, ja to pagatavos iepriekšējā vakarā.

2

Gatavo plāceņus! Bļodā sajauc biezpienu, olu, miltus, vaniļas cukuru un mazliet pierīvē citrona miziņu. Izveido plāceņus, ko nedaudz apviļā miltos.

3

Cep plāceņus! Uz uzkarsētas pannas ar mazliet eļļas apcep plāceņus tā, lai tie būtu zeltaini brūni. Pēc tam tos liek uz cepešpannas un cep līdz 170 C temperatūrai uzkarsētā krāsnī aptuveni 5 minūtes.

4

Labu apetīti! Pasniedz kopā ar ogu un čia sēklu mērci.

Foto: DELFI

Uzservēju uz šķīvja plāceņus, bagātinu ar čia-aveņu mērci un – ir! Jā, tas ir noticis! Biezpiena plāceņu lāsts ir lauzts! Tagad tikai jāpieslīpē biezpiena plācenīšu formas un jāturpina ražot! Starp citu, cukura neesamību plāceņos nejūt – tie ir izcili biezpienīgi, ar vieglu citrona noti, kopā ar saldo mērci vienkārši perfekti!

Mērķauditorija arī notiesāja gardu muti. "Gandrīz kā bērnudārzā, bet zapte garšīgāka," komentēja četrgadnieks. Tātad – lielākais kompliments arī dabūts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!