Foto: DELFI
Viens no saldajiem ēdieniem, kuru tradicionāli gatavojam Lieldienu galdam, protams, ir biezpiena pasha. Tomēr tā prasa vairāku stundu darbu un gaidīšanu. Krēmīgu un tikpat gardu desertu no biezpiena var uzburt arī krietni ātrāk – tāpēc, lūk, citronu biezpiena krēms, kuru papildina medus un citronmelisa.

Jūs taču gaidījāt, ka šonedēļ seriālā "Recepte no grāmatas" būs tematiskā Lieldienu epizode, vai ne? Tieši Lieldienām veltītu recepšu grāmatu piedāvājumā nav daudz, tomēr viena atradās – Ivetas Galējas "Lieldienu ēdieni" (2012, "Zvaigzne ABC"). Par laimi, interneta grāmatnīcā bija aizķēries kāds eksemplārs, kas manās rokās laimīgi nonāca vēl pirms svētkiem. Šķirstīju, šķirstīju – te dažādas uzkodas ar svaigajiem sieriem, gurķiem, garnelēm, silti un auksti salāti, avokado zupa, pat forele sāls mīklā…

Foto: DELFI

Attapos pie atvēruma, kurā pretī lūkojās pasha ar šokolādi un riekstiem. Šoreiz nē, jo viena pashas burve mūsu ģimenē jau ir. Ko pagatavot man? Biezpienu gribas, un turpat blakus – ir! Citronmelisas krēms, kurā ir tik mīļais un gardais biezpiens. Mēģināts nav zaudēts, tāpēc nolemju, ka šī būs lieliska alternatīva pashai, kuru uzburt arī tad, ja laiks ir vien pusstunda pirms sēšanās pie svētku galda. Sienam priekšautu, jo jāputo saldais krējums – pie darba!

15Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
400 gbiezpiens4 ĒKšķidrs medus1 gab.citrons200 mlsaldais krējums2 ĒKcitronmelisa šķipsnasāls (pavisam maza)

Sagatavošana

1

Vispirms nomazgā citronu un nosusina. Tam ar smalku rīvi norīvē miziņu. Tad pārgriež uz pusēm un sirsnīgi izspiež sulu.

2

Lielā bļodā liek biezpienu, pievieno tam medu (gaišie būs saldāki par, piemēram, tumšāko griķu medu), nupat izspiesto citrona sulu un sarīvēto citrona miziņu (mazliet pietaupi deserta porciju dekorēšanai). Visu saputo ar mikseri neilgu brītiņu, lai sastāvdaļas labi sajaucas.

3

Atsevišķā bļodā lej aukstu saldo krējumu, kas tikko izņemts no ledusskapja, un pieber pavisam, pavisam niecīgu šķipsniņu sāls, lai izceltu deserta garšu. Ar mikseri saputo stingrās putās. Pēc tam iecilā biezpiena masā – uzmanīgi un ne pārāk sparīgi.

4

Citronmelisas lapiņas sakapā – būs gana ar ēdamkaroti vai divām, un iemaisa biezpiena un putukrējuma masā.

5

Biezpiena krēmu saliek trauciņos, izdekorē ar citrona miziņu un kādu mazu citronmelisas lapiņu.

Ak, cik šis ir spirdzinošs un patīkama svaiguma pilns deserts! Tik tiešām garšīgs, ne pārāk salds, un lieliski piestāvēs ne tikai Lieldienu svētku mielasta noslēgumam, bet arī citām reizēm, kad jāpalutina viesi ar ko vienkāršu un gardu.

"Bet man nav citronmelisas un nekur nevaru atrast?" Nebēdā, pavārgrāmatas autore iesaka tās vietā izmēģināt piparmētras. Efekts būs tikpat gards!

Foto: DELFI

Lai garšīgi izdodas arī jums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!