Foto: DELFI
Olas un rupjmaize – tas ir nopietns brokastu pieteikums! Tāds īsti latvisks un ilgspēlējošs. Ola var nebūt tikai cepta vai vārīta, to var pārvērst arī pastā un zieķēt virsū apgrauzdētai rupjmaizei.

Skaidra lieta, ka Latvijas dzimšanas dienas mēnesī jāgatavo pēc grāmatām, kas piedāvā latviešu vēderam saprotamas ēdmaņas, tādēļ, ieraugot brīvpieejā kolēģes Līgas mantotās pavārgrāmatas, kur vienai uz vāka latviešu rupjmaize un māla krūze, ķeru ciet! Kur gan vēl latviskāku pavārgrāmatu. Jāatzīst, ka latvisks ir tikai vāks, jo visa iekšiņa ir tulkota no krievu valodas. Ievadā patētiski pastāstīts par to, ka "ir jēdzieni, kuru vērtība ir nemainīga – gaiss, zeme, ūdens, saule. Pie tādiem jēdzieniem jāpieskaita arī mūsu dienišķā maize – cilvēka pūliņu senais un mūžam jaunais produkts!" Tāpat ievadā pieminēti grāmatas grandiozie panākumi 1979. gadā, pateicoties kuriem, tapusi nākamā grāmata. Pirms nonākt pie receptēm, var iepazīties arī ar maizes vēsturi, kur var izlasīt tādas pērles kā "starp maizniekiem bija arī negodīgi cilvēki, tāpēc ģildes biedru svarīgākais pienākums bija iedzīvotāju aizsardzība pret negodīgiem maizniekiem un maizes cepēju slavas saglabāšana."

Foto: DELFI

Tāpat netrūkst plaša apraksta par maizes uzturvērtību un noderīgu padomu maizes glabāšanā un atsvaidzināšanā.

Taču nu pie receptēm! Tās (gods kam gods, un slava tulkotājam!) ir precīzas un saprotamas. Biju nolēmusi, ka no šīs grāmatas varētu pagatavot latviešu vidū tik iecienītos ķiploku grauzdiņus, bet grāmata īsti šādu recepti nepiedāvāja. Vai tāpēc es skumšu? Es meklēšu nākamo recepti, ko izaicināt! Ņemot vērā, ka recepti gatavoju brokastlaikā, meklēju tādu, kas ir gana sātīga un ātri pagatavojama.

Maizes zupas ar augļiem, buljoni ar maizes klimpām, sviestmaižu torte ar pastēti, kafijas torte "San-susi", sausiņu šarlote, ar maizi sautēta cūkgaļa, maizes suflē vai mārrutku mērce, kur pamatā ir maize, lai paliek citai reizei. Šoreiz taps grauzdēta rupjmaize ar olu pastu!

Tas, ka ola ilgi uztur sāta sajūtu, ir pārbaudīts, tādēļ izvēlos to pārvērst pastā. Receptē teikts, ka ola ar pārējām sastāvdaļām jāputo ar mikseri 40 sekundes. Ņemot vērā, ka grāmata izdota laikā, kad kāta blenderis vēl nebija sasniedzis Latvijas virtuves plauktus, nolemju recepti uzlabot un iepazīstināt vairāku gadu desmitu senu recepti ar šo virtuves gadžetu. Blenderim nav vajadzīgas 40 sekundes, tas ar olu tiek galā daudz ātrāk!

15Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
2 gab.olas2 ĒKmajonēze1 gab.mazs tomāts2 ĒKsakapāti zaļumi pēc garšascitrona sula pēc garšassāls4 šķēlesrupjmaize2 ĒKeļļa

Sagatavošana

1

Izvāra olas un nolupina čaumalu.

2

Maizi apcep augu eļļā.

3

Olas sablendē kopā ar tomātu, majonēzi, citronu sulu, zaļumiem un sāli. Pasta gatava.

4

Gatavo pastu smērē uz maizes.

Foto: DELFI

Kopā ar uz pannas apcepto rupjmaizi olu pasta ir perfekta! Totāli iesaku! Ja man jautātu, kā šo recepti uzlabot, es rupjmaizi ieziestu ar ķiploku, bet olu masu papildinātu ar tunci. Esmu pārliecināta, ka šādi sablendētu olu varētu arī pārliet vārītiem kartupeļiem vai rīsiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!