Foto: DELFI
Bērnu pavārgrāmatas ir pieaugušo nenovērtētas. Tās vajadzētu papildināt ar saukli "Bērniem un iesācējiem", jo katrs iesācējs virtuvē ir kā bērns, bet bērnu pavārgrāmatas vienkāršā veidā iemāca pamatus.

Manā grāmatplauktā ir dažādos laikos izdotas pavārgrāmatas, gan manas bērnības, gan vecākā dēla bibliotēka. Jaunākais dēls un meita arī ir sagaidījuši savu bērnu pavārgrāmatu – "Zvaigzne ABC" izdoto "Ieviņa virtuvē". Ieviņas mamma ir Vendija Karalkina. Jā, tā pati fitnesa trenere, kas pāris gadus atpakaļ izdeva pavārgrāmatu "Flirts virtuvē", kurā viņa piedāvā "flirtēt ar produktiem un kalorijām, lai jau ierastas un ģimenē iecienītas receptes kļūtu veselīgākas, turklāt nezaudētu ierasto pamatgaršu". Vendija ir mamma pieciem bērniem un tas jau vien ir garants, ka viņa zina, kas garšo bērniem un, ko un kādā veidā viņiem vislabāk pasniegt.

Grāmata sarakstīta kā viņas meitas Ievas tiešā runa. Katra recepte tiek komentēta no Ieviņas un vienkārši pastāstīts, ko un kā darīt, lai pagatavotu veselīgo šokolādes krēmu māsai Emīlijai vai piena kokteili. Grāmatas ievadā lielisks špikeris, ko nozīmē tējkarote, ēdamkarote un glāze. Starp citu, terminu – tējkarote – mans mazais dēls apguva šajā grāmatā. Līdz tam es vienkārši nebiju iedomājusies viņam to pastāstīt, jo mums atvilktnē stāv karotes un karotītes, nevis ēdamkarotes un tējkarotes.

Foto: DELFI

Kopā izskatot grāmatu, manu bērnu tops, kas jāgatavo, ir šokolādes krēms (avokado+banāns+kakao), piena kokteilis un paipalu olu sniegavīri. Visas – ārkārtīgi elementāras receptes. Vienojamies par kompromisu – gatavosim sniegavīrus un poke bļodu. "Bet es ēdīšu tikai gurķus, avokado un kukurūzu," paziņo dēls. "Es arī! Es arī," piebalso māsa.
Foto: DELFI

Nu, ko, ķeramies klāt! Receptē ir gan Ilzes Dambes ilustrācijas, kur uzzīmētas sastāvdaļas un Ieviņas darbošanās virtuvē. Receptei ir arī pievienota fotogrāfija, bet vēlos brīdināt, ka receptē dotās sastāvdaļas atšķiras no foto redzamā. Ja kopā ar bērniem, kuri vēl nemāk lasīt, gatavojat kādu recepti, tad sekojat fotogrāfijai, jo bērnam gribas, lai viss ir "kā bildē". Piemēram, poke bļodas foto rāda, ka tur ir kukurūza un edamame pupiņas, bet pie sastāvdaļām to nav. Taču ir korejiešu salāti vai rīvēts burkāns, kas nav redzams bildē. Iespējams, ka tas paslēpts zem avokado un bildē nav redzams. Attēlā redzamā kvinoja izskatās bez piedevām, jo manējā, pateicoties pievienotajam jogurtam, izskatās pēc piena putras.

Manējiem patīk! Tiesa, jārēķinās, ka vajadzēs vairāk avokado un gurķa, jo puse jau tiek apēsta procesā.

Pateicoties šai receptei, izmēģinu jaunu laša iemarinēšanas veidu – ar sojas mērci un rīsu etiķi. Nekāda kosmosa zinātne, protams, bet šādi nebiju mēģinājusi! Ir gardi!

30Minūtes
13Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
120 glaša fileja0.5 TKrīsu etiķis2 ĒKsojas mērce40 gkvinoja0.5 gab.garais gurķis100 gedamames pupiņas50 gkonservēta kukurūza1 saujarukola2 ĒKkorejiešu salāti vai rīvēts burkāns0.5 gab.avokado1 ĒKsezama sēkliņas2 TKbezpiedevu jogurts1 gab.laims

Sagatavošana

1

Izvāra kvinoju. Atdzesē un sajauc ar jogurtu un 1 ēdamkaroti sojas mērces.

2

Izvāra pupiņas. Patiesībā pupiņas pietiek paturēt verdošā ūdenī 3-5 minūtes, tad nokāst un uzliet aukstu ūdeni. To sauc par blanšēšanu. Pupiņas var likt bļodā arī neapstrādātas, kā kuram labāk garšo.

3

Lasi sagriež mazos gabaliņos, pielej 1 ēdamkaroti sojas, rīsu etiķi un visu izmaisa. Liek ledusskapī uz 10 minūtēm marinēties.

4

Sagriež gurķi un avokado.

5

Bļodā kārto visas sastāvdaļas, tās nesajaucot: kukurūzu, pupiņas, kvinoju, rukolu, gurķus, avokado, lasi. Pārslaka ar laima sulu un pārber ar sezama sēklām.

6

No dotā daudzuma sanāk viena liela porcija. Sastāvdaļas var dubultot, pagatavot vēl lielāku bļodu, likt galdā, lai katrs pats ņem to, kas garšo vislabāk.

Foto: DELFI

Kā garšo poke bļoda, ko Ieviņa dēvē par suši torti? Labi garšo! Man un vīram prasās vairāk garšvielu, bet to lieliski aizstāj korejiešu salāti, kur ķiploks nav žēlots. Marinēts lasis bērniem neinteresē un labi, ka tā, jo mums gan garšo. Poke bļoda ir izcila ar to, ka katrs var paņemt to, kas garšo vislabāk. Bērniem tās ir pupiņas, avokado, gurķis un kukurūza, piedevām viņi izlūdzas sezama sēkliņu papildinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!