Foto: DELFI
Vegānu pavārgrāmatās ir vērts ielūkoties, jo tur iedvesmu un garšas kombinācijas var atrast arī tie, kas sevi dēvē par visēdājiem. Un maldās tie, ka vegāns ēdiens ir tikai zemenes ar avenēm, gurķi ar tomātiem un dilles ar kinzu. Tas ir kas vairāk!

Pateicos visiem augstākajiem spēkiem un gēniem, ka man nav nekādu alerģiju, kas liegtu ēst sieru, olas vai miltus. Ja glutēna produktu neesamību savā ēdienkartē vēl kaut kā varētu pārciest, tad piena produktu neesamība mani gan dikti apēdinātu! Kefīrs, mocarella, maskarpone, cietais siers, mīkstais siers, ar pelējumu un bez! Cilvēkam vajag sieru!

Cepuri nost visiem vegāniem – tur vajadzīga izdoma un eksperimenti! Vegānās kūkas bez olām un piena produktiem ir tāda kaloriju bomba un tik gardas! Esmu pāris paprovējusi! Ņemšanās samērā liela, bet gardi gan!

Foto: DELFI

Pavārgrāmatu izaicinājumā manā plauktā nonāca "Zvaigzne ABC" izdotā Kristīnes Bergfeldes pavārgrāmata "Vegāns virtuvē". Uhh! Bieza! Sadalīta pa frakcijām – zupas, pamatēdieni, maize, kūkas un tādā garā.

Ņemot vērā tveici un karstumu aiz loga, nolēmu gatavot vegāno auksto zupu, taču, izlasot sastāvdaļas, sapratu, ka vienīgais neparastais tur ir sojas jogurts. Pārējās sastāvdaļas kā jau aukstajai zupai! Nē, tas nederēs!

Ejam tālāk! Burkānlasis! Čia kaviārs un tomāttuncis! Hmmm! Ja atklāti, tad es esmu pret to, ka vegānu ēdienus sauc visēdāju ēdienu vārdos. Var tak nosaukt šo ēdienu par smalki šķēlētu un marinētu burkānu uzkodu! Vai par čia sēklu smēriņu.

Džekfrūta "stilbiņi"! Izskatās kā vistu ķūlīši – varētu būt interesanti! Hmmm, bet padārgs prieks tas konservētais eksotiskais auglis. Un izskatās, ka virtuvē jāpavada krietna stunda. Ārā +33, nē paldies!

Makaroni ar siera mērci! "Mac' n cheese" jeb makaroni ar "sieru", kā teikts receptē. Tā! Šis jau izklausās pēc izaicinājuma! Visas sastāvdaļas atrodamas manā pieliekamajā, izņemot rauga pārslas. Starp citu – nemaz nemēģiniet tās meklēt lielajās lielveikalu ķēdēs – es to jau izdarīju jūsu vietā – nav! Kur tās meklēt – bio veikalos, interneta veikalos un bodēs, kur produktus var ņemt un bērt uz svara!

Grāmatas pievienotā vērtība ir dažādi triki, ar ko var aizstāt olas un piena produktus, kā arī miltus un cukuru. Noderēs arī, ja visus šos produktus lieto un nav alerģijas, bet pēkšņi kāds no vajadzīgiem produktiem izbeidzies. Grāmatā arī ātrais ievads visādos vegāniem zināmos produktos, bet nevegānam vesela atklāsme par to, ka no pupiņūdens var pagatavot, piemēram, bezē cepumus! Tad vēl melnā sāls, "Tamari" mērce un padomi, kā pilnīgi dabīgā veidā ēdienu iekrāsot zaļu, zilu vai melnu!

Taču nu atpakaļ pie viltotās siera mērces. Siera mērce top no Indijas riekstiem, atgādināšu, ka šie rieksti vispār ir bomba! No tiem var pagatavot arī saldējumu, kas atgādina plombīru! Recepte šeit!

Svarīgi pirms tam izmērcēt riekstus un tālāk jau jaudīga blendera jautājums. Sablendējot riekstus ar dārzeņiem un garšvielām, tiek iegūta dzeltena un maiga mērce, kas tiek izjaukta cauri makaroniem!

30Minūtes
15Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
300 gmakaroni1 gab.brokolis150 gzaļie zirnīši0.5 TKsāls250 gIndijas rieksti1 gab.kartupelis2 gab.burkāni2 gab.ķiploka daiviņas1 gab.sīpols0.5 ĒKsāls0.5 ĒKkurkuma1 ĒKķiploku pulveris0.5 TKpipari2 ĒKrauga pārslas600 mlūdens

Sagatavošana

1

Indijas riekstus izmērcē uz nakti (8 stundas) vai aplej ar karstu ūdeni uz 4 stundām.

2

Katliņā liek nomizotus un gabaliņos sagrieztus dārzeņus un garšaugus, pārlej ar ūdeni.

3

Pievieno garšvielas (izņemot rauga pārslas) un vāra, līdz burkāni un kartupeļi mīksti. Apmēram 15 minūtes.

4

Izvārītajai dārzeņu zupai pieber izmērcētos Indijas riekstus un visu sablendē. Pievieno rauga pārslas un blendē vēl pusminūti.

5

Katliņā uzvāra ūdeni, pieber sāli un tur vāra makaronus apmēram 4 minūtes, tad pievieno gabaliņos sagrieztu brokoli un nolobītus zirnīšus. Turpina vārīt, līdz makaroni gatavi. Makaronus var vārīt atsevišķi no brokoļiem un zirnīšiem.

6

Makaronus, brokoļus, zirnīšus un "siera mērci" sajauc kopā un pasniedz.

Foto: DELFI

Totāli iesaku! Mērce ļoti garda. Es, visēdāja būdama, to apgānu ar parmezānu – pasaka ne ēdiens! Ja neskaita riekstu mērcēšanu (taču tas neprasa nekādu piepūli), tad virtuvē esmu pavadījusi tikai pusstundu. Laikā, kad ārā ir karsts kā cepeškrāsnī, šis ir izcils rezultāts.

Vai šāds ēdiens garšo bērniem? Jā, bet ar noteikumu, ka makaroni, mērce, zirnīši un brokoļi nav sajaukti kopā! "Garšīga dzeltenā mērce," komentē mans četrgadnieks un palūdz uzsmērēt uz maizes.

Lai vasaras ēdienkarte raiba kā pati vasara!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!