Foto: DELFI
Brokastu vai branča reizēm itin piemērota recepte, kurā mijas garšu kokteilis. Skābenie tomāti, saldena paprika, mazliet ķiploka un harisas pasta asumiņam, ļoti aromātiskais kumīns un visam vidū – olas kā saulītes lūkojas pretī. Tunisiešu versija par šakšuku.

Kad ceturtdienas agrā rītā modos un redzēju, ka februāris ir mazliet apmaldījies un izdomājis atgriezties marta beigās, zināju, ka brokastīs vismaz kaut nedaudz virtuvē jāienes saule. Un ko tādos brīžos pagatavot? Pareizi – kaut ko Ziemeļāfrikas virtuvei piederīgu. Šo ideju priekšā pateica recepšu grāmata "100 gardi olu ēdieni" (2017, "Jāņa Rozes apgāds"). Grāmatā tiešām ir ļoti daudz radošu ideju, kā pagatavot olas – brokastīs, pusdienās, vakariņās, viesību laikā un pat putojošos ballīšu kokteiļos.

Foto: DELFI

Bet tā kā sniega mākoņus gribējās aizdzīt ar ko saulainu, laiks tapt ļoti saulainam un prieku raisošam ēdienam. Perfekts veids, kā izmantot gatavus un sulīgus tomātus, papildinot tos ar tunisiešu virtuvei raksturīgo asumiņu. Nav ko daudz runāt, jāķeras pie gatavošanas, lai taptu iknedēļas "Recepte no grāmatas"!

45Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
450 ggatavi tomāti1 ĒKolīveļļa1 gab.sīpols1 gab.sarkanā paprika1 gab.ķiploka daiviņa1 TKmalts kumīns0.5 TKharisas pasta1 TKbrūnais cukurs4 gab.olas pēc garšasjūras sāls pēc garšasmalti melnie pipari sakapāts svaigs koriandrs

Sagatavošana

1

Sagriez papriku strēmelītēs, sakapā sīpolu un saspied ķiploka daiviņu.

2

Uzkarsē pannā eļļu, liec tajā papriku, sīpola gabaliņus un ķiploku un visu sautē, ik pa brīdim apmaisot, aptuveni 5 minūtes.

3

Tikmēr nelielos gabaliņos sagriez tomātus, lai tie būtu pa rokai. Nelielā bļodiņā ber maltu kumīnu, pielej ēdamkaroti ūdens, lai veidojas "mērcīte".

4

Sastāvdaļām pannā pievieno kumīna masu un harisas pastu, izkarsējot 1 minūti.

5

Tad pannā saber tomātus, pievieno brūno cukuru, sāli un piparus, visu pamatīgi samaisi un ļauj strauji uzburbuļot. Samazini plīts karstumu, uzliec pannai vāku un ļauj sutināties 5 minūtes.

6

Pēc tam noņem pannas vāku un, regulāri apmaisot, ļauj tomātiem sautēties aptuveni 10 minūtes, lai tie sabiezētu.

7

Izveido tomātu masā četras seklas bedrītes un iesit tajās olas. Uzliec pannai vāku un ļauj olām karsēties, līdz tās sarecējušas (5 minūtes). Visa burvība slēpjas tajā, ka olu vidiņi vēl ir mīksti. Bet, ja kādam ēdājam tas netīk, vari, protams, olas pagatavot pāris minūtes ilgāk.

8

Pannu noņem no plīts, pārkaisa olas un tomātus ar svaigu sakapātu koriandru un pasniedz.

Var tikai piekrist grāmatas ieteikumam, ka šis ēdiens ideāli saskan ar svaigi ceptu kukurūzas (vai kādu citu kraukšķīgo maizīti). Bagātīgs brokastu vai ģimeniska branča ēdiens, kas liks ēdājiem sasēsties ap pannu un baudīt garšu piedzīvojumu. Pamēģiniet arī jūs!

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!