Recepte no grāmatas: vislabākā siera un ķiploka maize
Foto: DELFI
0 0
6 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1 gab.
1 gab. bagete
bagete
100 g
100 g sviests
sviests
100 g
100 g mocarella
mocarella
100 g
100 g Čederas siers
Čederas siers
4 gab.
4 gab. ķiploka daivas
ķiploka daivas
 
svaigi garšaugi (baziliks, timiāns, pētersīlis raudene, kinza u.c)
svaigi garšaugi (baziliks, timiāns, pētersīlis raudene, kinza u.c)
pēc garšas
pēc garšas malta paprika
malta paprika
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Brokastis
  • Launags
  • Vakariņas
  • Ikdienas maltītei
  • Maize
  • Siera un biezpiena uzkodas
  • Pasaules Virtuve
  • Ķiploks ir garšaugu līderis! Liec zupās un sautējumos, iecep maizēs, piespied klāt mērcēm, cep vienu pašu vai sapāro ar citiem dārzeņiem. Ķiploks ir klātesošs visās pasaules virtuvēs un pamatoti – ēdiens iegūst garšu, vampīri turas pa gabalu un saaukstēšanās atkāpjas!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Laikā, kad aiz loga koki, mākoņi un termometra stabiņš ziņo: "Ir rudens!", bet centrālā apkure saka: "Vēl vasara!", tad gribas siltas zeķes, karstu dzērienu un siltu, aromātisku paēdienu. Pārskatot pavārgrāmatu plauktu, sapratu, ka vissildošākā ir Jāņa Rozes apgādā izdotā Natašas Edvardsas grāmata "Visuvarenais ķiploks".

    Recepte no grāmatas: vislabākā siera un ķiploka maize
    Foto: DELFI

    Tā ir 159 lapaspušu slavas dziesma ķiplokam! Tur ir viss – vēsture un interesanti fakti par ķiploku, kas tiek dēvēts arī par smirdošo rozi un tam par godu tiek rīkoti festivāli. Tur ir padomi, kā ķiploku stādīšanā, tā novākšanā. Grāmatā vesela nodaļa veltīta ķiploka ārstnieciskajam efektam. Ķiploku daiviņu krelles un sakapāti ķiploki uz maizes nav tikai latviskā dzīvesziņa – to piekopj visur pasaulē.

    Lielāko grāmatas daļu aizņem receptes un jāatzīst, ka uzrunā visas. Visvienkāršākais būtu pagatavot krāsnī ceptu ķiploku, ietītu folijā vai ievietotu mazā māla trauciņā. Pār mani nāk apgaismība, ka gadatirgos nopērkamajiem, ķiploka galviņas izmēra trauciņiem ar vāciņu galvenā funkcija nebūt nav sāls trauks, bet ķiploku cepamtrauks! Un man tādu vajag, jo cepti ķiploki ir ļoti gardi!

    Ķiploks vispār atdzīvina jebkuru pliekanu ēdienu, un es to bieži lietoju sāls vietā.

    Taču pietiks jūsmot, ir jāgatavo! Nolemju, ka tā būs bagātinātā ķiploku bagete. Tādas, jau gatavas, mēdzu izķeksēt no saldētavas lielveikalos. Tā nu tās pārceļo uz manu saldētavu un gaida brokastu uznācienu.

    Recepte no grāmatas: vislabākā siera un ķiploka maize
    Foto: DELFI

    Nesaprotu, kāpēc gan es neesmu šo izcili gardo uzkodu pagatavojusi pati, jo atšķirībā no pirktās maizes, pašceptajā es varu smērēt ķiplokus un sviestu, cik gribu!

    Blenderī pagatavojamo masu nosaucu par sviestsieru vai siersviestu, jo kopā ar zaļumiem sablendētā sviesta – siera masa ir kaut kas starp sviestu un kausēto sieru.

    Bageti sagriež ieslīpās 4– 5 cm šķēlēs.

    Sablendē zaļumus, sieru, ķiplokus un sviestu.

    Iegūto masu dāsni smērē uz bagetes šķēlēm.

    Sagrieztās šķēles salipina kopā, izveidojot bageti. Visticamāk, ka būs jāveido pusbagete, jo cepeškrāsnī tā būs ērtāk ielikt.

    Bagetes ietin folijā un liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādiem.

    Cep 20 minūtes, tad attaisa vaļā foliju un cep vēl pāris minūtes, līdz garoziņa apbrūninās un ir kraukšķīga.

    Pārkaisa ar paprikas pulveri un pasniedz.

    Rezultāts ir tieši tik labs, kā gaidīju, pat vēl labāks! Izteiksmīgs ķiploks, izkusis siers, garšaugu aromāts! Pasaka! Rudens aiz loga? Neticu – cepeškrāsns jauki uzsildījusi virtuvi un man prasās atdzesēts baltvīns!

    Recepte no grāmatas: vislabākā siera un ķiploka maize
    Foto: DELFI

    Domāju, ka sviestsieru droši var un vajag papildināt ar dažādām garšām, kas pašam tīk. Galvenais neaizmirst ķiplokus!

    Starp citu, iesaku šo sviestsieru pagatavot un uzglabāt ledusskapī brīžiem, kad ātri gribas kaut ko sildošu un sātīgu. Droši var ziest arī uz parastās baltmaizes vai saldskābmaizes.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.