Foto: DELFI
Ķiploks ir garšaugu līderis! Liec zupās un sautējumos, iecep maizēs, piespied klāt mērcēm, cep vienu pašu vai sapāro ar citiem dārzeņiem. Ķiploks ir klātesošs visās pasaules virtuvēs un pamatoti – ēdiens iegūst garšu, vampīri turas pa gabalu un saaukstēšanās atkāpjas!

Laikā, kad aiz loga koki, mākoņi un termometra stabiņš ziņo: "Ir rudens!", bet centrālā apkure saka: "Vēl vasara!", tad gribas siltas zeķes, karstu dzērienu un siltu, aromātisku paēdienu. Pārskatot pavārgrāmatu plauktu, sapratu, ka vissildošākā ir Jāņa Rozes apgādā izdotā Natašas Edvardsas grāmata "Visuvarenais ķiploks".

Foto: DELFI

Tā ir 159 lapaspušu slavas dziesma ķiplokam! Tur ir viss – vēsture un interesanti fakti par ķiploku, kas tiek dēvēts arī par smirdošo rozi un tam par godu tiek rīkoti festivāli. Tur ir padomi, kā ķiploku stādīšanā, tā novākšanā. Grāmatā vesela nodaļa veltīta ķiploka ārstnieciskajam efektam. Ķiploku daiviņu krelles un sakapāti ķiploki uz maizes nav tikai latviskā dzīvesziņa – to piekopj visur pasaulē.

Lielāko grāmatas daļu aizņem receptes un jāatzīst, ka uzrunā visas. Visvienkāršākais būtu pagatavot krāsnī ceptu ķiploku, ietītu folijā vai ievietotu mazā māla trauciņā. Pār mani nāk apgaismība, ka gadatirgos nopērkamajiem, ķiploka galviņas izmēra trauciņiem ar vāciņu galvenā funkcija nebūt nav sāls trauks, bet ķiploku cepamtrauks! Un man tādu vajag, jo cepti ķiploki ir ļoti gardi!

Ķiploks vispār atdzīvina jebkuru pliekanu ēdienu, un es to bieži lietoju sāls vietā.

Taču pietiks jūsmot, ir jāgatavo! Nolemju, ka tā būs bagātinātā ķiploku bagete. Tādas, jau gatavas, mēdzu izķeksēt no saldētavas lielveikalos. Tā nu tās pārceļo uz manu saldētavu un gaida brokastu uznācienu.

Foto: DELFI

Nesaprotu, kāpēc gan es neesmu šo izcili gardo uzkodu pagatavojusi pati, jo atšķirībā no pirktās maizes, pašceptajā es varu smērēt ķiplokus un sviestu, cik gribu!

Blenderī pagatavojamo masu nosaucu par sviestsieru vai siersviestu, jo kopā ar zaļumiem sablendētā sviesta – siera masa ir kaut kas starp sviestu un kausēto sieru.

30Minūtes
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1 gab.bagete100 gsviests100 gmocarella100 gČederas siers4 gab.ķiploka daivas svaigi garšaugi (baziliks, timiāns, pētersīlis raudene, kinza u.c) pēc garšasmalta paprika

Sagatavošana

1

Bageti sagriež ieslīpās 4– 5 cm šķēlēs.

2

Sablendē zaļumus, sieru, ķiplokus un sviestu.

3

Iegūto masu dāsni smērē uz bagetes šķēlēm.

4

Sagrieztās šķēles salipina kopā, izveidojot bageti. Visticamāk, ka būs jāveido pusbagete, jo cepeškrāsnī tā būs ērtāk ielikt.

5

Bagetes ietin folijā un liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādiem.

6

Cep 20 minūtes, tad attaisa vaļā foliju un cep vēl pāris minūtes, līdz garoziņa apbrūninās un ir kraukšķīga.

7

Pārkaisa ar paprikas pulveri un pasniedz.

Rezultāts ir tieši tik labs, kā gaidīju, pat vēl labāks! Izteiksmīgs ķiploks, izkusis siers, garšaugu aromāts! Pasaka! Rudens aiz loga? Neticu – cepeškrāsns jauki uzsildījusi virtuvi un man prasās atdzesēts baltvīns!

Foto: DELFI

Domāju, ka sviestsieru droši var un vajag papildināt ar dažādām garšām, kas pašam tīk. Galvenais neaizmirst ķiplokus!

Starp citu, iesaku šo sviestsieru pagatavot un uzglabāt ledusskapī brīžiem, kad ātri gribas kaut ko sildošu un sātīgu. Droši var ziest arī uz parastās baltmaizes vai saldskābmaizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!