Foto: Publicitātes foto
Vafeles – visiem garšo vafeles! Bet vafeles var būt dažādas! Veselīga uztura kustības "Ēstprieks" ietvaros tiek radītas arvien jaunas receptes, kas ir ne vien garšīgas, bet arī veselīgas. Šo daudzgraudu beļģu vafeļu recepti radījusi šefpavāre Svetlanas Riškova, un to iesaka Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga. Vafeles var izvēlēties pildīt ar diviem dažādiem pildījumiem un visjaukākais – tās var rotāt visa ģimene kopā. Beļģu vafeles, sezonas ogas un pūdercukurs put pa gaisu – tāds ir laimīgs svētdienas rīts!

Klasiskās beļģu vafeles gatavo no baltajiem kviešu miltiem, taču, ja vēlamies padarīt vafeles vērtīgākas no uzturvielu viedokļa, Svetlana Riškova ierastos kviešu miltus iesaka miksēt kopā ar griķu vai auzu miltiem.

"Auzu milti ir bagātīgs šķiedrvielu avots, kas pozitīvi ietekmē gremošanas trakta veselību un ilgstoši nodrošina sāta sajūtu. Tāpat auzu milti satur vairāk olbaltumvielu, un, atšķirībā no citiem miltiem, samaltās auzās ir vairāk taukvielu, tāpēc tām ir lielāka uztura enerģētiskā vērtība. Tādēļ, pievienojot vafelēm auzu miltus, varam parūpēties par ilgstošāku sāta sajūtu, kas noteikti noderēs aktīvam brīvdienu rītam," stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.

Viņa atzīmē, ka griķu milti ne vien papildinās vafeles ar patīkamu saldu garšu, bet arī ir vērtīgs dzelzs, aminoskābju, B vitamīna, kālija un magnija avots. Būtiski atcerēties, ka, izmantojot auzu vai griķu miltus, vafeļu cepšanā, nepieciešams mīklai "ļaut atpūsties" vismaz 30 minūtes, tādējādi ļaujot auzām vai griķiem nedaudz uzbriest.

Kā atklāj Svetlana Riškova, mutē kūstošu beļģu vafeļu būtiskākā sastāvdaļa ir labs saldkrējuma sviests, kas izkausēts un pievienots pārējai vafeļu masai. Tas palīdzēs ne tikai pagatavot perfektu mīklu vafelēm, bet padarīs tās mīkstas no iekšpuses un kraukšķīgas ārpusē.

Taču gardas beļģu vafeles varam pagatavot arī neizmantojot tradicionālās sastāvdaļas, kā govs pienu, olas un sviestu. Uztura speciāliste Lizete Puga iesaka, ja bērnam ir konstatēta piena olbaltumvielu nepanesība, tad govs pienu var aizvietot ar augu pieniem, piemēram, kokosriekstu vai auzu pienu. Savukārt, sviesta vietā var izmantot neitrālas garšas eļļu, kā, piemēram, rapšu vai kokosriekstu eļļu. Lai pagatavotu beļģu vafeles bez olām, noderēs uzbriedinātas sasmalcinātas linsēklas. Tās vislabāk strādās kā saistviela, ja pirms lietošanas tās uzbriedināsim ūdenī, proporcijā 1:3.

Vafeļu dekorēšanai vasarā noteikti varam izmantot sezonālās ogas – zemenes, avenes un mellenes. Vafeles varam pasniegt arī ar dažādiem krēmiem. Šefpavāre Sveltana Riškova piedāvā kokosriekstu krēma un biezpiena krēma recepti.

Taču, ja vēlamies pagatavot nedaudz liesāku un olbaltumvielām bagātu dekorāciju vafelēm, uztura speciāliste Lizete Puga iesaka vafeles papildināt ar biezpiena un grieķu jogurta krēmu, kam var pievienot nedaudz kļavu sīrupa vai cita dabīga saldinātāja.

45Minūtes
24Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
VAFEĻU MĪKLA:2 gab.olas180 gsviests10 gcukurs350 mlkokosriekstu dzēriens1 ĒKcepamais pulveris5 ĒKkviešu milti3 ĒKauzu milti3 ĒKgriķu milti1 TKvaniļas cukurs0.66 TKsāls20 gsausas ogas KOKOSRIEKSTU KRĒMS:300 mlsaldais krējums200 gkrēmsiers80 gkokosriekstu pulveris vaniļas cukurs12 gsausais želatīns75 gcukurs50 mlūdens BIEZPIENA KRĒMS:50 gvājpiena biezpiens50 ggrieķu jogurts20 gsvaigas ogas

Sagatavošana

1

Izkausē sviestu un pēc tam to sajauc ar kokosriekstu dzērienu.

2

Maisījumam pievieno visas sausās sastāvdaļas, tad pievieno olas un labi samaisa.

3

Mīklu ar kausiņu lej sakarsētā vafeļu pannā un cep, līdz vafeles ir zeltainā krāsā.

4

Lai pagatavotu kokosriekstu krēmu, želatīnu uzbriedina un izkausē ūdens peldē. Saldo krējumu kopā ar cukuru saputo, izmantojot mikseri. Pievieno kokosriekstu pulveri un iepriekš uzbriedināto želatīnu.

5

Lai pagatavotu biezpiena krēmu, bļodiņā ieliek biezpienu un jogurtu, samaisa kopā. Pievieno ogas.

6

Dekorē ar sezonas ogām, piparmētru lapiņām, pūdercukuru pēc sirds patikas.

Lai garšīga kopābūšana!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!