Riekstiņi un/vai smilšu mīkas plātsmaize ar ievārījumu.

Miltus izsijā, iekapā margarīnu un saberž to ar miltiem.

Pieber cukuru un vaniļu, samaisa. Masā izveido iedobi, ielej ūdeni vai sakultas olas.

Mīklu samīca, ieliek uz pusstundu ledusskapī. Mīklu mīcot, rokām jābūt vēsām un tā jāsamīca ātri, lai neizšķīst cukurs, kurš tad arī esot tās "smiltis".

Vaniļas vietā pēdējā laikā izmantoju vaniļas cukuru.

Kad mīkla pavadījusi ledusskapī noteikto pusstundu, tad pa daļām to ņem ārā (lai nesasilst visa uzreiz) un pilda riekstiņu formās līdzeni līdz maliņām un veidojot dziļāku vai seklāku iedobi (veido it kā riekstu čaumalas).

Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep zeltaini brūnu. Uzceptas un atdzesētas, riekstu čaulītes viegli atlec no formiņām. Tad atliek tās salipināt ar vārītu kondensēto pienu.

* pirmo reizi iesaku pamēģināt ar pusi no norādītā produktu daudzuma, man parasti pacietības vairāk mīklas izlietošanai nepietiek.

** šo mīklu mūsu ģimene ir iecienījusi vēl arī šādā veidā: nedaudz vairāk par pusi no mīklas daudzuma izberž caur rupjo rīvi uz cepamās plāts, kas pārklāta ar cepamo papīru. Izveidojušās drumstalas sarauš taisnstūrī un vienmērīgi izlīdzina, nesaspiežot. Pārsmērē ar ābolu - brūkleņu ievārījumu un pāri pārrīvē atlikušo mīklu. Uzkarsētā cepeškrāsnī cep zeltaini brūnu, sagriež, tiklīdz ir izvilkts no krāsns. Šitam pīrāgam par godu pat mans, kuram virtuves darbi nav tie mīļākie, ir iemācījies sagatavot smilšu mīklu.
Droši var izmantot arī citu ievārījumu, mums topā ābolu - brūkleņu.

Iesūtīja: Gunce

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!