Risoto latviskā versija – gruboto
Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis
0 0
6 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
500 g
500 g speltas kviešu grūbas
speltas kviešu grūbas
500 ml
500 ml saldais krējums
saldais krējums
150 ml
150 ml baltvīns
baltvīns
200 g
200 g cietais siers
cietais siers
1,5 l
1,5 l buljons
buljons
6 gab.
6 gab. ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
100 ml
100 ml olīveļļa
olīveļļa
6 gab.
6 gab. vistas stilbiņi
vistas stilbiņi
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
  • Gaļas ēdieni
  • Putras un biezputras
  • Ikdienas maltītei
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • Itāļiem risoto, latviešiem – gruboto! Abas putras gana sātīgas, lai par nākamo ēdienreizi nevajadzētu domāt vēl labu laiku. Ja vēl piecep klāt kādu vistas stilbu, var kalnus gāzt, zemi rakt un divu dienu darbus paveikt vienā!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Risoto manas ģimenes ēdienkartē ir jau vairāk nekā desmit gadus. Šī barojošā itāļu biezputra dod labu sāta sajūtu, un to ēd kā lieli, tā mazi. Pieņemot žurnāla "Ēdam Bioloģiski" izaicinājumu gatavot tikai bioloģiskiem produktiem, savā izaicinājuma grozā atradu speltas kviešu grūbas. Tās tika reklamētas kā ātri pagatavojamas, atšķirībā no savām parastajām radiniecēm – grūbām. Speltas grūbas varot aizstāt rīsus, un tām ir maigi krēmīga un riekstaina garša. Pēc tāda pieteikuma man bija skaidrs, ka gatavošu risoto latvisko versiju– gruboto.

    Patiesi, šīs grūbas spēj aizstāt rīsus! Vēl vairāk – tās garšas ziņā ir bagātīgākas par rīsiem. Pēc gruboto pagatavošanas jau sāku kalt plānus, ka jādod speltas grūbām vēl kāda iespēja – zupās, salātos un sautējumos.

    Dziļā pannā uzkarsē olīveļļu kopā ar ķiploku.

    Brīdī, kad ķiploki atdod savu aromātu, tos izņem ārā un karstajā eļļā apgrauzdē grūbas, rūpīgi samaisot tos ar pannā esošo eļļu.

    Apgrauzdētām grūbām klāt pielej vīnu un labi izmaisa, ļaujot tam iztvaikot.

    Risoto latviskā versija – gruboto
    Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis

    Lej klāt buljonu tā, lai visas grūbas ir nosegtas, un sautē 20 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno buljonu vairāk nekā receptē (viss atkarīgs no pannas dziļuma un platuma) un ik pa laikam apmaisa, lai nepiecepas pie katla.

    Risoto latviskā versija – gruboto
    Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis

    Kamēr sautējas grūbas, ar sāli ierīvē vistas stilbus, apbrūnina tos uz pannas karstā eļļā un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180 grādiem.

    Sarīvē sieru.

    Kad grūbas izsautējušies buljonā, pielej klāt saldo krējumu un turpina sautēt vēl 10 minūtes.

    Noslēgumā pievieno sieru un izmaisa.

    Sagaida, kad gatava gaļa. Atkarībā no stilbu lieluma, tai vajadzēs 20 līdz 30 minūtes. Vislabāk pārbaudīt, ar nazi iegriežot gaļā. Ja tek ārā rozā sula, vēl jācep.

    Gruboto pasniedz pārrīvētu ar sieru, gaļu un svaigiem salātiem pēc izvēles.

    Citas receptes no bioloģiskiem produktiem meklē ikgadējā Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas izdotā žurnālā "Ēdam Bioloģiski" kas iznāks decembrī.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.