Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis
Itāļiem risoto, latviešiem – gruboto! Abas putras gana sātīgas, lai par nākamo ēdienreizi nevajadzētu domāt vēl labu laiku. Ja vēl piecep klāt kādu vistas stilbu, var kalnus gāzt, zemi rakt un divu dienu darbus paveikt vienā!

Risoto manas ģimenes ēdienkartē ir jau vairāk nekā desmit gadus. Šī barojošā itāļu biezputra dod labu sāta sajūtu, un to ēd kā lieli, tā mazi. Pieņemot žurnāla "Ēdam Bioloģiski" izaicinājumu gatavot tikai bioloģiskiem produktiem, savā izaicinājuma grozā atradu speltas kviešu grūbas. Tās tika reklamētas kā ātri pagatavojamas, atšķirībā no savām parastajām radiniecēm – grūbām. Speltas grūbas varot aizstāt rīsus, un tām ir maigi krēmīga un riekstaina garša. Pēc tāda pieteikuma man bija skaidrs, ka gatavošu risoto latvisko versiju– gruboto.

Patiesi, šīs grūbas spēj aizstāt rīsus! Vēl vairāk – tās garšas ziņā ir bagātīgākas par rīsiem. Pēc gruboto pagatavošanas jau sāku kalt plānus, ka jādod speltas grūbām vēl kāda iespēja – zupās, salātos un sautējumos.

60Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
500 gspeltas kviešu grūbas500 mlsaldais krējums150 mlbaltvīns200 gcietais siers1.5 lbuljons6 gab.ķiploka daiviņas100 mlolīveļļa6 gab.vistas stilbiņi pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Dziļā pannā uzkarsē olīveļļu kopā ar ķiploku.

2

Brīdī, kad ķiploki atdod savu aromātu, tos izņem ārā un karstajā eļļā apgrauzdē grūbas, rūpīgi samaisot tos ar pannā esošo eļļu.

3

Apgrauzdētām grūbām klāt pielej vīnu un labi izmaisa, ļaujot tam iztvaikot.

Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis
4

Lej klāt buljonu tā, lai visas grūbas ir nosegtas, un sautē 20 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno buljonu vairāk nekā receptē (viss atkarīgs no pannas dziļuma un platuma) un ik pa laikam apmaisa, lai nepiecepas pie katla.

Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis
5

Kamēr sautējas grūbas, ar sāli ierīvē vistas stilbus, apbrūnina tos uz pannas karstā eļļā un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180 grādiem.

6

Sarīvē sieru.

7

Kad grūbas izsautējušies buljonā, pielej klāt saldo krējumu un turpina sautēt vēl 10 minūtes.

8

Noslēgumā pievieno sieru un izmaisa.

9

Sagaida, kad gatava gaļa. Atkarībā no stilbu lieluma, tai vajadzēs 20 līdz 30 minūtes. Vislabāk pārbaudīt, ar nazi iegriežot gaļā. Ja tek ārā rozā sula, vēl jācep.

10

Gruboto pasniedz pārrīvētu ar sieru, gaļu un svaigiem salātiem pēc izvēles.

Citas receptes no bioloģiskiem produktiem meklē ikgadējā Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas izdotā žurnālā "Ēdam Bioloģiski" kas iznāks decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!