Foto: DELFI
Kas var būt gardāks par kūku biskvītu? Sarullēts biskvīts ar ievārījumu! Vienkārši pagatavojams gardums, kas ar vienu kumosu aiznes atpakaļ bērnībā un bezrūpībā. Šai receptei ir gadsimtu sena vēsture, manai omītei to iemācīja viņas mamma, bet es recepti iemācījos vairāku gadu garumā, stāvot rindā uz bļodas izlaizīšanu.

Laukos rolbiskvīts biskvīts tika cepts uz dažādiem svētkiem – jubilejas, kapu svētki, pirmā vai pēdejā skolas diena, kā arī tad, kad vistas vareni bija sasparojušās uz dēšanu, parasti pavasarī un vasarā. Mēs ar māsu vācām olas un skaitījām, ja skaits bija virs vidējā, tad skaidrs, ka var skriet pie omes un dīkt rolbiskvītu.
Uh, rolbiskvīts spēja dod garšas baudījumu vairākos līmeņos. Vispirms bija tīzerītis – putojamo slotiņu, jeb ķepu, kā ome tās sauca, nolaizīšana un bļodas izlaizīšana. Nekādas šmaukšanās ome nepieļāva, vienreiz ķepas man, bet bļoda māsai , bet otrreiz man bļoda, māsai– ķepas.

Nākamais našķošanās raunds bija atgriezumi, saldi, kraukšķīgi, apbrūnējuši, tie, kas nebija cienīgi tapt sarullēti.

Ome izgāza biskvītu uz liela linu dvieļa, kas bagātīgi nokaisīts ar cukuru, veikli sarullēja vēl karstu, tad ritināja vaļā un smērēja iekšā zapti. Ja laiks atļāva un nesen bija darbināta piena centrifūga, tad bija arī putukrējums.

50Minūtes
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
6 gab.olas120 gcukurs100 gmilti20 gledusauksts ūdens15 gvaniļas cukurs1 gab.norīvēta citrona miziņa500 mlbrūkleņu ievārījums50 gcukurs (pārkaisīšanai)

Sagatavošana

1

Olas dzeltenumus atdala no baltuma. Stingrās putās saputo olu baltumus (apgāžot bļodu otrādi tie nekrīt ārā), neilgi pirms putošanas beigām pievieno atlikušo cukuru un vaniļu.

2

Olu dzeltenumiem pievieno 80 g cukura, norīvēto citrona miziņu un saputo stingrās putās, tādās, lai paceļot putojamo slotiņu ar olu masu var uzzīmēt rakstus.

3

Masā iesijā 50 gramus miltus, visu rūpīgi izmaisa, pielej ūdeni, vēlreiz izmaisa.

4

Abas saputotās masas sajauc kopā un iesijā atlikušos miltus. Masas sajauc ar koka karoti vai silikona lāpstiņu, neizmantojot mikseri!

Foto: DELFI
5

Masu lej panna, kas izklāta ar cepamo papīru, izlīdzina.

6

Biskvītu cep 30 – 35 minūtes + 180 grādos.

Foto: DELFI
7

Uz cepamā rolbiskvīta uzber sauju cukura, uzliek cepamo papīru un izgāž biskvītu.

Foto: DELFI
8

Noņem nost cepamo papīru.

Foto: DELFI
9

Ātri, vēl karstu sarullē, atdzesē.

Foto: DELFI
10

Ritina vaļā un sasmērē ar ievārījumu.

Ome man iemācīja šādus rolbiskvīta cepšanas trikus:

Ja gribi, lai mīkla ir čaganāka , miltos nedaudz iejauc cepamo pulveri. Omes laikā nebija konditorejas un pašbriestošie milti. Mūsdienās var mēģināt arī kādu no šīm opcijām.

Ja gribi nodrošināties, ka biskvīts nesalūzis, tad var "piekristīt" nedaudz kartupeļu miltus. Tas gan biskvītu padarīs nedaudz gumijotu.

Lai cepamais papīrs nāktu labāk nost no biskvīta, pirms cepšanas jāieziež ar sviestu.

Smērējot biskvīta pildījumu , atstāj brīvu vietu īkšķa garumā, jo tinot pildījums virzīsies uz priekšu. Ja būs noziests viss biskvīts , pildījums spiedīsies ārā.

Ja mīklai vienu ēdamkaroti miltus aizstāsi ar kakao būs šokolādes rulete.

Lai gardi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!