Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
Foto: DELFI
0 0
8 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
6 gab.
6 gab. olas
olas
120 g
120 g cukurs
cukurs
100 g
100 g milti
milti
20 g
20 g ledusauksts ūdens
ledusauksts ūdens
15 g
15 g vaniļas cukurs
vaniļas cukurs
1 gab.
1 gab. norīvēta citrona miziņa
norīvēta citrona miziņa
500 ml
500 ml brūkleņu ievārījums
brūkleņu ievārījums
50 g
50 g cukurs (pārkaisīšanai)
cukurs (pārkaisīšanai)
  • Bērnu ballītes ēdieni
  • Kristību ēdienkarte
  • Mātes dienas ēdieni
  • Romantiskas vakariņas
  • Ruletes un strūdeles
  • Pasaules Virtuve
  • Kas var būt gardāks par kūku biskvītu? Sarullēts biskvīts ar ievārījumu! Vienkārši pagatavojams gardums, kas ar vienu kumosu aiznes atpakaļ bērnībā un bezrūpībā. Šai receptei ir gadsimtu sena vēsture, manai omītei to iemācīja viņas mamma, bet es recepti iemācījos vairāku gadu garumā, stāvot rindā uz bļodas izlaizīšanu.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Laukos rolbiskvīts biskvīts tika cepts uz dažādiem svētkiem – jubilejas, kapu svētki, pirmā vai pēdejā skolas diena, kā arī tad, kad vistas vareni bija sasparojušās uz dēšanu, parasti pavasarī un vasarā. Mēs ar māsu vācām olas un skaitījām, ja skaits bija virs vidējā, tad skaidrs, ka var skriet pie omes un dīkt rolbiskvītu.
    Uh, rolbiskvīts spēja dod garšas baudījumu vairākos līmeņos. Vispirms bija tīzerītis – putojamo slotiņu, jeb ķepu, kā ome tās sauca, nolaizīšana un bļodas izlaizīšana. Nekādas šmaukšanās ome nepieļāva, vienreiz ķepas man, bet bļoda māsai , bet otrreiz man bļoda, māsai– ķepas.

    Nākamais našķošanās raunds bija atgriezumi, saldi, kraukšķīgi, apbrūnējuši, tie, kas nebija cienīgi tapt sarullēti.

    Ome izgāza biskvītu uz liela linu dvieļa, kas bagātīgi nokaisīts ar cukuru, veikli sarullēja vēl karstu, tad ritināja vaļā un smērēja iekšā zapti. Ja laiks atļāva un nesen bija darbināta piena centrifūga, tad bija arī putukrējums.

    Omes biskvīta formula bija mērīšana karotē 1:1:1:1 jeb 6 olas, 6 karotes miltu , 6 karotes cukura un 6 karotes silta ūdens. Viņa to sauca par ātro ūdens biskvītu. Taču, kad brauca viesi, tad dzeltenumi tika sakulti atsevišķi, milti pievienoti pakāpeniski, bet ūdens labi atdzesēts un uz pusi mazāk. Ja varēja dabūt citronu, tad tas bija pavisam karaliski– miziņa tika norīvēta un pievienota kūlumam.
    Protams, katram mums ir sava izpratne par karoti un daudzumu, tāpēc šoreiz receptē būs grami. Esmu nosvērusi savas miltu un cukura karotes. Un paldies omei par recepti un nedzīšanu prom! .

    Olas dzeltenumus atdala no baltuma. Stingrās putās saputo olu baltumus (apgāžot bļodu otrādi tie nekrīt ārā), neilgi pirms putošanas beigām pievieno atlikušo cukuru un vaniļu.

    Olu dzeltenumiem pievieno 80 g cukura, norīvēto citrona miziņu un saputo stingrās putās, tādās, lai paceļot putojamo slotiņu ar olu masu var uzzīmēt rakstus.

    Masā iesijā 50 gramus miltus, visu rūpīgi izmaisa, pielej ūdeni, vēlreiz izmaisa.

    Abas saputotās masas sajauc kopā un iesijā atlikušos miltus. Masas sajauc ar koka karoti vai silikona lāpstiņu, neizmantojot mikseri!

    Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
    Foto: DELFI

    Masu lej panna, kas izklāta ar cepamo papīru, izlīdzina.

    Biskvītu cep 30 – 35 minūtes + 180 grādos.

    Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
    Foto: DELFI

    Uz cepamā rolbiskvīta uzber sauju cukura, uzliek cepamo papīru un izgāž biskvītu.

    Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
    Foto: DELFI

    Noņem nost cepamo papīru.

    Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
    Foto: DELFI

    Ātri, vēl karstu sarullē, atdzesē.

    Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
    Foto: DELFI

    Ritina vaļā un sasmērē ar ievārījumu.

    Ome man iemācīja šādus rolbiskvīta cepšanas trikus:

    Ja gribi, lai mīkla ir čaganāka , miltos nedaudz iejauc cepamo pulveri. Omes laikā nebija konditorejas un pašbriestošie milti. Mūsdienās var mēģināt arī kādu no šīm opcijām.

    Ja gribi nodrošināties, ka biskvīts nesalūzis, tad var "piekristīt" nedaudz kartupeļu miltus. Tas gan biskvītu padarīs nedaudz gumijotu.

    Lai cepamais papīrs nāktu labāk nost no biskvīta, pirms cepšanas jāieziež ar sviestu.

    Smērējot biskvīta pildījumu , atstāj brīvu vietu īkšķa garumā, jo tinot pildījums virzīsies uz priekšu. Ja būs noziests viss biskvīts , pildījums spiedīsies ārā.

    Ja mīklai vienu ēdamkaroti miltus aizstāsi ar kakao būs šokolādes rulete.

    Lai gardi!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Ēdiens ar stāstu Bērnības garša
    0
    Bērnu ballītes ēdieni
    0
    Kristību ēdienkarte
    0
    Mātes dienas ēdieni
    0
    Romantiskas vakariņas
    0
    Brūkleņu ievārījums
    0
    Cukurs
    0
    Milti
    0
    Olas
    0
    Ūdens
    0
    Vaniļas cukurs
    0
    Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
    43596563
    Ruletes un strūdeles
    0
    vidēji
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form