Rozā gruboto ar bietēm jeb kā bērniem iemānīt dārzeņus
Foto: DELFI
0 0
4 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
300 g
300 g grūbas
grūbas
1 l
1 l dārzeņu buljons
dārzeņu buljons
100 ml
100 ml saldais krējums (10%)
saldais krējums (10%)
 
olīveļļa cepšanai
olīveļļa cepšanai
1 gab.
1 gab. sīpols
sīpols
3 gab.
3 gab. ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
pēc garšas
pēc garšas malti melnie pipari
malti melnie pipari
500 g
500 g vārītas bietes
vārītas bietes
100 g
100 g sarīvēts cietais siers
sarīvēts cietais siers
  • Latvijas svētku receptes
  • Ikdienas maltītei
  • Ēdieni bērniem
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Gavēņa laika ēdieni
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • Kā diviem maziem ēdājiem nemanāmi un koši vakariņās iemānīt dārzeņus tā, lai acīgie detektīvi nepamanītu? Pareizi, paslēpt krietnu porciju veselīgo biešu latviskajā risotto patapinājumā – gruboto. Šī ir mūsmājās pārbaudīta, bērniem draudzīga recepte, jo baltvīns tajā šoreiz nav izmantots, kā klasiski to pieprasa risotto receptes.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Jārēķinās, ka gruboto pagatavošanai nepieciešami nelieli priekšdarbi. Grūbas pirms gatavošanas noskalo, ieber traukā, pārlej ar ūdeni (tik daudz, lai nosegtas un ūdens pār tām vismaz divu centimetru augstumā) un izmērcē vismaz divas stundas. Pēc tam nolej lieko ūdeni, pārber virtuves sietā vai smalkākā caurdurī un noskalo vēl zem tekoša ūdens.

    Tāpat iepriekš vēlams jau sagatavot dārzeņu buljonu – protams, protams, perfekti, ja paša novārīts dārzeņu buljons no dažādu dārzeņu gabaliņiem, bet gruboto vienlīdz labi garšos arī ar buljonu, kas pagatavots, izmantojot buljona kubiņus. Svarīgākais, ko atcerēties – būs nepieciešams aptuveni litrs zeltainā šķidruma. Bet nu, kad viss gatavošanai nepieciešamais sagādāts, laiks ķerties pie gatavošanas.

    Lielā pannā ar augstām maliņām uz vidējas uguns uzkarsē pāris ēdamkarotes olīveļļas un saber ļoti smalki sakapātu sīpolu un spiedē saspiestas ķiploku daiviņas. Uzber nedaudz sāli un svaigi maltus piparus. Apbrūnina, līdz sīpoli patīkami pannā čurkst un sastāvdaļas viegli zeltainas.

    Tad ber klāt nosusinātas grūbas un nedaudz tās apcep (līdz divām minūtēm). Grūbām lej klāt pirmo porciju buljona – aptuveni piekto daļu – un sparīgi apmaisa pannas saturu. Turpina visu karsēt regulāri apmaisot, lai grūbas nepiedeg un buljons uzsūcies. Pannas saturu regulāri papildina ar buljonu, līdz palikuši aptuveni 100 ml.

    Pannā lej saldo krējumu, kārtīgi visu apmaisa, pielej atlikušo buljonu un samaisa grūbas vēlreiz. Pateicoties saldajam krējumam, gruboto būs pavisam krēmīgs.

    Kamēr pēdējā šķidruma tiesa kopā ar grūbām karsējas pannā, visam klāt pieber ļoti smalki sarīvētas vārītās bietes. Mans padoms, laika taupības nolūkos, ir izmantot vārītās bietes vakuumā, kas ir teju katra veikala plauktā. Ātri, ērti un vienkārši, turklāt nebūs jādarbina vēl viens plīts riņķis.

    Kad biešu porcija gruboto iemaisīta, to papildina ar sarīvētu cieto sieru, kārtīgi iemaisot to grūbu un biešu sajaukumā, lai siers izkūst. Un viss, gruboto uzņēmis šķidruma, dārzeņu un siera devu!

    Gruboto servē kādā skaistā šķīvī, uzkaisot virsū mazliet tā paša cietā siera un izdekorējot ar kādu bazilika lapiņu vai dīgstiem.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.