Foto: DELFI
Kā diviem maziem ēdājiem nemanāmi un koši vakariņās iemānīt dārzeņus tā, lai acīgie detektīvi nepamanītu? Pareizi, paslēpt krietnu porciju veselīgo biešu latviskajā risotto patapinājumā – gruboto. Šī ir mūsmājās pārbaudīta, bērniem draudzīga recepte, jo baltvīns tajā šoreiz nav izmantots, kā klasiski to pieprasa risotto receptes.
50Minūtes
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
300 ggrūbas1 ldārzeņu buljons100 mlsaldais krējums (10%) olīveļļa cepšanai1 gab.sīpols3 gab.ķiploka daiviņas pēc garšassāls pēc garšasmalti melnie pipari500 gvārītas bietes100 gsarīvēts cietais siers

Sagatavošana

1

Jārēķinās, ka gruboto pagatavošanai nepieciešami nelieli priekšdarbi. Grūbas pirms gatavošanas noskalo, ieber traukā, pārlej ar ūdeni (tik daudz, lai nosegtas un ūdens pār tām vismaz divu centimetru augstumā) un izmērcē vismaz divas stundas. Pēc tam nolej lieko ūdeni, pārber virtuves sietā vai smalkākā caurdurī un noskalo vēl zem tekoša ūdens.

2

Tāpat iepriekš vēlams jau sagatavot dārzeņu buljonu – protams, protams, perfekti, ja paša novārīts dārzeņu buljons no dažādu dārzeņu gabaliņiem, bet gruboto vienlīdz labi garšos arī ar buljonu, kas pagatavots, izmantojot buljona kubiņus. Svarīgākais, ko atcerēties – būs nepieciešams aptuveni litrs zeltainā šķidruma. Bet nu, kad viss gatavošanai nepieciešamais sagādāts, laiks ķerties pie gatavošanas.

3

Lielā pannā ar augstām maliņām uz vidējas uguns uzkarsē pāris ēdamkarotes olīveļļas un saber ļoti smalki sakapātu sīpolu un spiedē saspiestas ķiploku daiviņas. Uzber nedaudz sāli un svaigi maltus piparus. Apbrūnina, līdz sīpoli patīkami pannā čurkst un sastāvdaļas viegli zeltainas.

4

Tad ber klāt nosusinātas grūbas un nedaudz tās apcep (līdz divām minūtēm). Grūbām lej klāt pirmo porciju buljona – aptuveni piekto daļu – un sparīgi apmaisa pannas saturu. Turpina visu karsēt regulāri apmaisot, lai grūbas nepiedeg un buljons uzsūcies. Pannas saturu regulāri papildina ar buljonu, līdz palikuši aptuveni 100 ml.

5

Pannā lej saldo krējumu, kārtīgi visu apmaisa, pielej atlikušo buljonu un samaisa grūbas vēlreiz. Pateicoties saldajam krējumam, gruboto būs pavisam krēmīgs.

6

Kamēr pēdējā šķidruma tiesa kopā ar grūbām karsējas pannā, visam klāt pieber ļoti smalki sarīvētas vārītās bietes. Mans padoms, laika taupības nolūkos, ir izmantot vārītās bietes vakuumā, kas ir teju katra veikala plauktā. Ātri, ērti un vienkārši, turklāt nebūs jādarbina vēl viens plīts riņķis.

7

Kad biešu porcija gruboto iemaisīta, to papildina ar sarīvētu cieto sieru, kārtīgi iemaisot to grūbu un biešu sajaukumā, lai siers izkūst. Un viss, gruboto uzņēmis šķidruma, dārzeņu un siera devu!

8

Gruboto servē kādā skaistā šķīvī, uzkaisot virsū mazliet tā paša cietā siera un izdekorējot ar kādu bazilika lapiņu vai dīgstiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!