Foto: Shutterstock
Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.
180Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

500 grudzu milti200 gkviešu pilngraudu milti50 gsvaigais raugs0.5 TKcukurs550 mlūdens4 TKsāls1 TKmelnie pipari1 TKkoriandrs4 sīpoli eļļa (cepšanai)

Sagatavošana

1

Ielej glāzē siltu ūdeni (nedaudz siltāku par pirkstu), kurā izšķīdina cukuru, iedrupina raugu un ļauj tam atdzīvoties apmēram 10 minūtes.

2

Samaisa kopā sausās sastāvdaļas: rudzu miltus, kviešu rupjos miltus, sāli, svaigi maltus melnos piparus un maltu koriandru. Kad raugs uzputojis, raugūdeni pievieno miltiem, izmaisa un pamazām pievieno atlikušo ūdeni (arī tas ir nepieciešams silts), līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīklu saveļ bumbā, apsmērē ar ūdeni, apsedz ar dvielīti un atstāj uz stundu rūgt.

3

Tikmēr notīra un smalki sagriež sīpolus. Sakarsē pannu ar eļļu un apcep sīpolus, līdz karamelizējušies.

4

Kad mīkla uzrūgusi, uz ar miltiem apbērtas darba virsmas liek mīklu un vēlreiz izmīca, pievienojot pa daļām ceptos sīpolus. Sadala mīklu četrās daļās, veido ovālus kukulīšus un liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Kukulīšus apsedz ar dvielīti un ļauj vēlreiz pusstundu rūgt. Pēc tam ar šķērēm vai asu nazi veic maizītes virskārtā iegriezumus un atstāj rūgt papildu 30 minūtes.

5

Sakarsē cepeškrāsni uz 250°C. Karstā krāsnī liek plāti ar maizītēm un cep 10 minūtes. Pēc tam samazina karstumu uz 200°C un turpina cept apmēram 30 minūtes, līdz maize gatava. Izcepto maizi liek uz restītēm dzesēties, apsmidzina ar ūdeni, apsedz ar dvielīti un ļauj maizei pilnībā atdzist, tikai pēc tam to griež un garšo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!