Sāļais Lieldienu pīrāgs - Roberto Meloni ģimenes tradīcija
Foto: Aikāgaršo!
4.0000 1
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
Mīklai:
250 g
250 g milti
milti
120 g
120 g sviests
sviests
30 g
30 g Parmas siers
Parmas siers
1
1 olas dzeltenums
olas dzeltenums
70 ml
70 ml piens
piens
šķipsna
šķipsna sāls
sāls
Pildījumam:
200 g
200 g svaiga rīvmaize
svaiga rīvmaize
6
6 artišoki
artišoki
1
1 ķiploka daiviņa
ķiploka daiviņa
2
2 olas
olas
50 g
50 g Grana Padano siers
Grana Padano siers
8
8 paipalu olas
paipalu olas
50 g
50 g sausais baltvins
sausais baltvins
25 g
25 g nerafinēta olīveļļa
nerafinēta olīveļļa
150 g
150 g ūdens
ūdens
šķipsna
šķipsna sāls, pipari
sāls, pipari
  • Brokastis
  • Launags
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Gavēņa laika ēdieni
  • Itāļu nacionālā virtuve
  • Lieldienu receptes
  • Picas un karstmaizes
  • Itālijā Lieldienu galdā tiek celts jēra cepetis, sāļais pīrāgs un dažādi saldie ēdieni. Savukārt olu krāsošana un ripināšana dziedātājam Roberto Meloni bija patīkams jaunums, ierodoties Latvijā. Viesojoties pie "Aikāgaršo" šefpavāra, Roberto Meloni pagatavoja tradicionālo Meloni ģimenes sāļo Lieldienu pīrāgu. "Šī pīrāga recepte ir sena mūsu ģimenes tradīcija, kuru katrās Lieldienās gatavo mana māsa. Turklāt tas noteikti labi iederēsies arī uz latviešu svētku galda," stāsta Roberto.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Gatavo mīklu – uz dēlīša samīca mīkstu sviestu ar miltiem, lai iegūtu vijīgu masu.

    No mīklas izveido bumbu, izveido pa vidu bedrīti, iesit vienu olas dzeltenumu, pievieno šķipsniņu sāls, rīvēto Parmas sieru un nedaudz piena.

    Mīca mīklu, līdz tā kļūst viendabīga un vairs nelīp pie rokām.

    Ietin mīklu pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm.

    Gatavo pildījumu – notīra artišokus, noņem tiem kātiņus un lapas, izkaltušo iekšpusi uzmanīgi izņem ar lāpstiņu, nesaplēšot artišoku.

    Notīrītus artišokus liek katliņā, pievieno eļļu, vīnu, ķiploku, ūdeni, šķipsniņu sāls un sautē 30 minūtes.

    Kad artišoki gatavi, sablendē tos kopā ar ķiploka daiviņu.

    Pannā viegli apgrauzdē rīvmaizi.

    Sakuļ vistu olas un pievieno sieru, apgrauzdētu rīvmaizi, sablenderēto artišoku masu, rūpīgi samaisa.

    Izrullē divas trešdaļas mīklas, liek to uz taisnstūrveida cepamās pannas, kas pārklāta ar cepampapīru, pa virsu kārto sagatavoto pildījumu.

    Dekorē pīrāgu – atlikušo sviesta mīklu sarīvē pa virsu pīrāgam.

    Pīrāga virspusē izveido 8 bedrītes paipalu olām.

    Liek pīrāgu krāsnī un cep 180 grādos 30 minūtes.

    Pēc 30 minūtēm izņem pīrāgu no cepeškrāsns un katrā bedrītē iesit vienu paipalu olu, pārkaisa ar sāli un pipariem.

    Liek pīrāgu cepeškrāsnī, cep vēl 10 minūtes.

    Pasniedz ar glāzi laba sarkanvīna

    Aikāgaršo padoms! Pildījumu var gatavot arī no citiem dārzeņiem - burkāniem, puķkāpostiem, kabačiem, artišokiem, sparģeļiem. Īpašu garšu piešķirs ķiploks vai nedaudz pievienots čili. Ja vēlies, lai pīrāgs būtu sātīgāks, pildījumam pievieno skābo krējumu.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form