Foto: mosfood
Kuličs ir īpaši pagatavota, salda Lieldienu maize, kas īpaši populāra pareizticīgo tradīcijās. Pieņemts, ka šo maizīti iesvēta Lieldienu dievkalpojumā un tad ēd, svinot Lielā gavēņa noslēgumu un Lieldienu atnākšanu.

Starp citu, senāk kuliču ne tikai ēda, bet izmantoja arī kā nākotnes pareģi - uzskatīja, ka, jo vairāk kukulītis cepšanas laikā uzpūšas, jo vairāk naudas būs turpmākajā gadā.

Lai pagatavotu labu kuliču, nevajag žēlot produktus - jo vairāk un kvalitatīvāki tie būs, jo gardāks būs rezultāts!

12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

0.5 lpiens0.5 glāzeskābs krējums100 gsviests3 olas2 glāzescukurs0.5 TKsāls50 graugs7 glāzeskviešu milti saujarozīnes GLAZŪRAI:150 gpūdercukurs3 ĒKūdens

Sagatavošana

1

Bļodiņā ielej 100 ml silta piena, pieber nedaudz cukuru, miltus un raugu. Visu samaisa, izšķīdina raugu un atstāj siltumā, ļaujot raugam atdzīvoties.

2

Tikmēr citā traukā sakuļ olas ar cukuru.

3

Kad piena un rauga maisījums uzrūdzis, to pievieno olām. Pielej izkausētu, siltu sviestu, atlikušo pienu un krējumu istabas temperatūrā, sāli, vaniļu. Visu viegli samaisa.

4

Pamazām sāk pievienot miltus. Vispirms pieber piecas glāzes miltu un samaisa mīklu. Ņem vērā, ka mīkla ir ļoti ķepīga, tādēļ mīcīšana nav pārāk patīkama. Uz galda virsmas izber sauju miltu un liek uz tās mīklu. Ņem saujā miltus un berzē rokas, it kā mazgātu tās, tādā veidā no pirkstiem notīrot pielipušo mīklu. Ķeras pie mīklas mīcīšanas - ja šķiet, ka mīkla ir pārāk šķidra, pieber vēl miltus, tomēr ņem vērā, tai nav jābūt pārāk blīvai. Gatavā mīkla nedrīkst būt ķepīga (kuličs izplūdīs) vai pārāk cieta (kuličs būs smags un ātri sakaltīs). Īstā mīklas konsistence - to viegli sagriezt ar nazi un tā nelīp pie asmens.

5

Pāris minūtes pirms mīcīšanas beigām mīklā iejauc iepriekš izmērcētas rozīnes. Gatavo mīklu liek tīrā traukā, pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvielīti un liek siltumā uzrūgt. Mīklai jāuzrūgst trīs reizes, t.i., kad mīklas apjoms palielinājies, to izmīca un ļauj vēlreiz uzrūgt.

6

Kamēr mīkla rūgst, sagatavo cepšanas formas. Tradicionāli kuliču cep cilindriskos traukos. Ja nav speciālās formas, var izmantot karstumizturīgu krūzi vai podiņu. Trauku, kurā tiks cepta Lieldienu maizīte, ietauko ar sviestu un līdz pusei piepilda ar uzrūgušo mīklu. Atstāj trauciņu uz 30 minūtēm vēlreiz uzrūgt, tikmēr uzkarsē cepeškrāsni.

7

Cep 150 grādos 20-25 minūtes. Kad mājās sāk izplatīties garda smarža, paver cepeškrāsni un aplūko kuliču. Ja izveidojusies brūna garoziņa, maizīte gatava!

8

Gatavo kuliču atdzesē un pārziež ar pūdercukura glazūru (150 gramus pūdercukura sajauc ar 3 tējkarotēm ūdens). Glazūru klāj ar karoti, it kā smērētu uz maizes cietu sviestu, un ar rokām izlīdzina. Tālākā rotāšana - katra paša fantāzijas jautājums. Izmantot var dekoratīvo cukuru, riekstus, šokolādi u.t.t.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!