Foto: DELFI
Ziemassvētki arī mūsmājās ir laiks, kad atminamies bērnības garšas un galdā ceļam ēdienus, ko varbūt pārējā gada laikā nemaz nekārojas. Viens no tiem ir saldā desa, kas laikā, kad biežāk cepam dažādas kūkas, bija nepelnīti aizmirsta vērtība.

Šī recepte ir ne vien garšīga, bet ļoti vienkārši pagatavojama, tāpēc, ja zini, ka pēc dažām stundām gaidāmi viesi vai gribi palutināt mājiniekus, iepriekšējā vakarā (labākajā gadījumā) pagatavo saldo desu. Taču var kārumu gatavot un ēst tai pat dienā (tā bija manā gadījumā), bet tad saldā desa jāliek saldētavā, lai tā ātrāk sastingst.

15Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 gab.ola120 gcukurs100 gsviests2 ĒKrūgtais kakao1 paciņa ''Selga'' cepumi150 gmarmelāde100 grieksti (piemēram, valrieksti)

Sagatavošana

1

Vispirms katliņā iesit olu, pieber cukuru un ar putojamo slotiņu saputo viendabīgā masā. Katliņu liek uz plīts un silda uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot.

2

Kad cukurs katliņā izkusis, pievieno sviestu un atkal nepārtraukti maisot karsē, līdz tas izkusis.

3

Noņem katliņu no uguns, pievieno kakao un rūpīgi iemaisi, lai masa kļūst viendabīgi brūna.

4

Lielā bļodā sadrupini cepumus, bet neblendē tos, jo gala rezultātā ir jājūt cepumu drupaču konsistence. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu marmelādi un sakapātus riekstus.

5

Cepumu, marmelādes (es izmantoju smiltsērkšķu, lai skābums kontrastē ar saldumu) un riekstu masai piejauc katliņa saturu un ar rokām rūpīgi visu sajauc, lai viss saķep biezā masā. Ja masa šķiet par biezu, var piejaukt vēl sasmalcinātus cepumus, bet vajadzētu būt gana.

6

No izveidotās masas veido desas formu pārtikas plēvē, ietinot to un satinot galus, lai masa neplūst. Ietīto masu liek ledusskapī vai saldētavā (ja vajag ātrāk gatavu) sastingt.

7

Ja vēlas, pirms pasniegšanas no plēves iztīto šokolādes desu var apviļāt pūdercukurā – tad kārums izskatīsies kā salami desa.

8

Griez vismaz centimetra biezās šķēlēs un pasniedz.

Foto: DELFI

No šī daudzuma vajadzētu sanākt saldajai desai, kas pabarotu vismaz 10 cilvēkus (katram pa gabaliņam), taču tas atkarīgs arī no tā, cik prāvu saldo desu izveido.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!