Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cukura, medus un riekstu saldais našķis jeb nuga (nougat) – šoreiz ar pistācijām un mandelēm. Pagatavo, lai našķotos tāpat vai ievīstītu svētku paciņās dāvanām.

480Minūtes
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 36
350 gcukurs150 mlūdens2 ĒKglikozes sīrups3 olu baltumi100 gmedus100 gmandeles100 gizlobītas pistācijas4 sloksnes vafeļpapīrs

Sagatavošana

1

Laikus sagatavo kvadrāta kūkas formu (18x18 cm), ko izklāj ar cepamo papīru un ietauko.

2

Katliņā ielej ūdeni un pievieno cukuru. Liek uz plīts un karsē uz vidējas uguns, regulāri apmaisot, līdz cukurs izkusis. Pēc tam palielina plīts liesmu un ļauj šķidrumam burbuļot.

3

Šķidrajam sīrupam pievieno glikozi. Sīrupu vāra, līdz tas sasniedzis 121°C (to var izmērīt ar virtuves termometra palīdzību).

4

Tikmēr saputo olu baltumus stingrās putās. Nepārtraukti maisot, olu baltumiem strūklā pielej trešdaļu no pagatavotā cukura sīrupa.

5

Atlikušajam sīrupam katliņā pievieno medu un ļauj tam strauji uzvārīties, līdz šķidrums sasniedzis 150°C.

6

Pēc tam katliņu ar medus sīrupu noņem no plīts un iesēdina auksta ūdens bļodā. Tad sīrupu pielej olu baltumu masai, nepārtraukti to maisot tik ilgi, līdz masa ir remdena un bieza.

7

Uz sausas pannas nedaudz apgrauzdē riekstus, līdz tie tikko silti, un pēc tam sasmalcina. Riekstus pievieno olbaltumu un medus masai, viegli iecilājot tajā.

8

Formā ieklāj vafeļpapīra sloksnes. Tad pārlej ar nugas masu un to izlīdzina. Pēc tam virsū uzliek atlikušās vafeļpapīra sloksnes un nugu noliek vēsā vietā uz nakti, lai tā sastingtu.

9

Kad nuga cieta, izņem no formas, noloba cepampapīru un sagriež sīkākos gabaliņos. Ja pasniedz kā dāvanu, iesaiņo skaistā kastītē, burciņā vai caurspīdīgā konfekšu maisiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!