Foto: L. Andžāne

Atsaucoties kampaņas BioLoģiski! aicinājumam piedalīties bioloģiskās zupas izaicinājumā, bloga happywhispers.lv autore Līga Andžāne nopriecājās, ka beidzot varēs uzvārīt zupu, kas atšķiras no tā, ko viņa gatavo sev ikdienā (proti, kārtējās blenderzupas). Taču, izšķirstot krustu šķēršu vairākas recepšu grāmatas, beigu beigās egoisms tomēr ņēma virsroku un Līga nolēma vārīt zupu no produktiem, ko viņas garšas kārpiņas dievinās ar garantiju – saldā kartupeļa, svaiga koriandra, sarkanā sīpola, ķiploka un čili.

Līga Andžāne: "Receptei iedvesmojos no Gvinetas Paltrovas pavārgrāmatas "It’s All Good", pamainot vai pielāgojot proporcijas un atsevišķas sastāvdaļas. Tā, piemēram, Gvineta sīpolus un ķiplokus apcep Extra Virgin olīveļļā, savukārt es cepšanai lielākoties izmantoju kokosriekstu eļļu. Tāpat nezinu, vai Latvijā kaut kur var dabūt konservētu čipotli (halapenjo čili piparu), ko nolēmu aizvietot ar Bali iegādātajām čili pārslām."

9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 kgsaldie kartupeļi2 ĒKkokosriekstu eļļa, bio1 gab.sarkanais sīpols2 gab.ķiploka daiviņas5 gab.koriandra kātiņi, svaigi0.75 TKkumins1 TKčili pārslas700 mlsārzeņu buljons pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Katlā, kurā vārīsies zupa, izkausē pāris ēdamkarotes kokosriekstu eļļas. Pievieno smalki sagrieztu sīpolu, sasmalcinātu ķiploku, koriandra kātiņus (bez lapiņām), kumīnu un krietnu šķipsnu rupjās sāls. Visu apcep uz lēnas uguns līdz sīpols kļuvis mīksts, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg.
Pievieno čili pārslas, nomizotus, nelielos gabaliņos sagrieztus saldos kartupeļus un visu samaisi kopā. Pievieno uzvārītu ūdeni, kurā iepriekš izšķīdināts dārzeņu buljona kubiņš. Uz lielākas uguns visu uzvāri līdz pirmajam burbulim, pēc tam samazini liesmu un vāri zupu līdz kartupeļi mīksti.

2

Divos piegājienos (jo vienā reizē viss grāpja saturs blendera krūzē nesalien) kartupeļus un buljonu sablenderē viendabīgā biezzupā. Starp citu, Gvineta Paltrova pirms zupas blenderēšanas atbrīvojas no koriandra kātiem, savukārt man šis garšaugs ļoti patīk, tāpēc es mīksti izvārījušos kātus atstāju izteiktākai garšai.

3

Zupu vari pasniegt, izrotātu ar saldā kartupeļa “čipšiem”. Tos pagatavo, kamēr zupa vārās, nelielā daudzumā olīveļļas vai kokosriekstu eļļas pannā uz vidējas uguns apcepot ļoti plāni sagrieztas saldā kartupeļa šķēlītes. Atceries pievienot arī koriandra lapiņas, ko norāvi no kātiņa!

Līgas komentārs par izejvielām

Sarkanos sīpolus un ķiplokus audzējam paši, savukārt eko veikalos pirktas garšvielas jau bija manos krājumos. Atlika vien doties uz veikalu "Zaļā Govs" pēc saldā kartupeļa un svaigas kinzas. Šī veikala piedāvājumam uzticos, jo saimnieki iepērk produkciju tikai no bioloģiski sertifcētām saimniecībām. Ziemas, rudens un pavasara sezonā tieši tur iegādājos spinātus zaļajiem kokteiļiem, no ķimikālijām tīrus salātus, cukīni raw spageti gatavošanai un citas labas lietas. Gurķi šeit tiešām garšo pēc gurķiem un saldie kartupeļi ir īpaši saldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!