Foto: Sallija B
Žurnāliste Sallija Beinfelde atzīstas: "Es neprotu cept kūkas un tortes, konditors esmu tāds trešās šķiras – no gatavās saldētās kārtainās mīklas varu uztapināt kaut kādus pīrādziņus vai kišus. Toties čatniji, reliši un visi šitie brīnumi... Ja gribi, varu iedot vienu fantastisku recepti – pikantā zilo plūmju mērce. Pēc tās mani draugi gandrīz vai rindā stāv. Garšas atveras viena pēc otras uz mēles... Tiesa gan, sastāvdaļas vajadzīgas tieši tādas – zemesriekstu eļļa un tumšais Muskavado cukurs, tas, kurš izskatās gandrīz melns." Izklausās kārdinoši, vai ne? Lūk, arī recepte!
45Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

500 gzilās plūmes (bez kauliņiem)3 gab.ķiploka daiviņas1 gab.žāvēta čili piparu pāksts150 gbrūnais cukurs100 mlsarkanvīna etiķis2 ĒKzemesriekstu eļļa pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Plūmes nomazagā, nosusina, izņem kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Ķiploku notīra, sasmalcina. Saberž čili pāksti.

2

Plūmes liek katlā kopā ar ķiplokiem, čili, cukuru, etiķi, eļļu un sāli. Uzliek vāku un vidējā karstumā vāra apmēram 15 minūtes. Tad maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Var arī sablendēt.

3

Mērci vēlreiz uzvāra, pilda karstu karstās burkās un tūlīt aizvāko.

Sallija uzsver: obligāti vajadzīgs tumši brūnais cukurs (Muskavado) un zemesriekstu eļļa. Mainot šīs sastāvdaļas pret līdzīgām, zudīs daļa bagātīgās garšas.

Mērce ir ideāla kopā ar dažādiem sieriem, gaļu, pat ar ceptiem kartupeļiem. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!