Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kas gan būtu Ziemassvētki bez kārtīga gaļas cepeša? Šogad ir vērts galdā likt tītaru, kas kārtīgi izcepts krāsniņā, piemēram, ar salvijas, gaļas un sīpolu pildījumu. Ieplāno tītara cepšanu laicīgi, jo tā pagatavošana var aizņemt pat pusotru dienu.
1440Minūtes
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

SĀLSŪDENIM:1 ĒKkadiķogas2 ĒKmelnie pipargraudi7 lauru lapas750 gsāls10 lūdens TĪTARAM:4 kgtītars(svars aptuvens)1 lvistas buljons3 ĒKolīveļļa PILDĪJUMAM:500 desiņas1 sīpols30 grīvmaize3 ĒKsalvija (sakapāta) sāls melnie pipari

Sagatavošana

1

Gatavo sālsūdeni. Lielā katlā ielej divus litrus ūdeni, pievieno kadiķogas, melno piparu graudus un lauru lapas. Katlu liek uz plīts un ļauj ūdenim sākt vārīties. Pieber sāli, apmaisa un ļauj tam izšķīst.

2

Pēc tam katlu noņem no plīts un pielej astoņus litrus auksta ūdens. Šķidrumam ļauj atdzist.

3

Tītaru liek lielā traukā (plastmasas vai stikla) un aplej ar atdzesēto sālsūdeni. Sālsūdenī ielikto tītaru notur 12 līdz 24 stundas.

4

Nākamajā dienā gatavo tītaru. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem.

5

Tītaru izņem no sālsūdens un nosusina.

6

Gatavo pildījumu – sagriež desiņas sīkos gabaliņos, pievieno sakapātu sīpolu, rīvmaizi un salviju. Pieber nedaudz sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visu samaisa.

7

Gaļas masu pilda tītarā, līdz tas ir pilns. Ja pildījums paliek pāri, saveļ no tā frikadelēm līdzīgas bumbiņas.

8

Sapildīto tītaru nosver. Katram tītara kilogramam nepieciešamas 20 cepšanas minūtes plus 90 minūtes kopējā laika (ja tītars sver 4 kilogramus, tītaru cep 80+90 minūtes, ja 5 kilogramus, tad 100+90 minūtes).

9

Kad tītars beidzis cepties, to atpūtina vismaz 30 minūtes, pirms sagriež, tāpēc iepriekš jāaprēķina cepšanas laiks, lai tītars būtu gatavs laicīgi.

10

Nosvērto tītaru ievieto dziļā cepamajā pannā, pārlej ar vistas buljonu, bet pēc tam apslaksta ar olīveļļu. Apsedz ar alumīnija foliju un liek cepties pēc aprēķinātā laika.

11

Kad pienākušas pēdējās 45-50 cepšanas minūtes, foliju noņem. Tītara pildījuma bumbiņas cep 20-25 minūtes.

12

Pārbauda, vai tītars gatavs – ar iesmiņu iedur gaļas biezākajā daļā, tieši stilbā. Ja tītara sulas iztek caurspīdīgas, tas ir gatavs, ja rozā – tītars vēl nedaudz jāpacep.

13

Gatavo tītaru izņem no cepeškrāsns, apklāj ar foliju un ļauj atpūsties siltā vietā 20-30 minūtes.

14

No notecējušajiem tītara tauciņiem var pagatavot mērci – tos pannā vai katliņā uzkarsē, pievieno pēc garšas ķiplokus, garšaugus vai vīnu, un pavāra, līdz iegūta tekoša konsistence.

15

Gatavo tītaru liek galdā un sagriež. Pasniedz kopā ar mērci, kartupeļiem un citām piedevām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!