Foto: DELFI

Sama aukstās gaļas pagatavošana

120Minūtes
26Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
400 gsama fileja saujagaršaugi (baziliks, timiāns, estragons, dilles)1 lzivju buljons5 želatīna plāksnes200 gkartupeļi600 mleļļa (fritēšanai) pēc garšassāls2 nelieli gurķi1 sīpols saujadilles1 ĒKetiķis TKpūdercukurs2 ĒKeļļa4 nelieli rabarberu kāti200 gcukurs200 mlbaltvīns2 olas500 mleļļa (fritēšanai)2 selerijas kāti1 marinēta biete1 masālīts gurķis2 olu dzeltenumi1 TKfranču sinepes100 mlolīveļļa1 TKbaltvīna etiķis1 TKcitronu sula

Sagatavošana

1

Sama filejas liek katliņā, pievieno garšaugus, zivju buljonu un uz lēnas uguns nogatavina (buljons nedrīkst vārīties), apmēram 40 minūtes.

2

Kad sama filejas ir gatavas, tās izņem no buljona un liek bļodā, kur samaisa kopā ar uzbriedinātu un izkausētu želatīnu.

3

Pēc tam samu pārliek uz pārtikas plēves un satin sev vēlamā lielluma rullītī. Liek vēsā vietā uz nakti, lai sastingst. Nogriež sev vēlamo gabalu un pasniedz.

Kartupeļu čipsu pagatavošana

Kartupeļiem veic pirmsapstrādi un sagriež plānās ripiņās, iegūtās kartupeļu šķēlītes noblanšē, nosusina un 170ºC temperatūrā nofritē. Liek uz salvetēm un ļauj atdzist, pārkaisa ar sāli un pasniedz.

Svaiga gurķa marinēšana

Gurķus sagriež plānās šķēlēs un liek bļodā, tiem pievieno ripiņās sagrieztus mizotus sīpolus un sakapātas dilles, pievieno eļļu, etiķi, pūdercukuru un ļauj ievilkties kādas 4 stundas. Pasniedz.

Dažādi marinēti, sālīti dārzeņi

Sagriež palielākos kubiņos marinētu bieti un sālītu gurķi, pasniedz.

Rabarberu pagatavošana

Rabarberus nomizo un mizas liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra 6 minūtes, tad nokāš šķidrumu, to saglabājot. Šķidrumam pievieno attiecībā 1:1:1 baltvīnu un cukuru, liek uz lēnas uguns lēnām savārīties, apmēram 15 minūtes. Kad varīšanās laiks ir pagājis, tajā liek rabarbera kubiņus un atstāj istabas temperatūrā, lai rabarberi marinējas un vienlaicīgi gatavojas, apmēram 12 stundas, nokāš un pasniedz.

Olu pērles

Atdala olām dzeltenumu no baltuma. Baltumu viegli sablendē un lēni pilina uzkarsētā eļļā 68ºC temperatūrā, nokāš eļļu. Liek iegūtās olu pērles uz salvetes un pasniedz.

Seleriju kāti

Svaigus seleriju kātus sagriež kubiņos un pasniedz, izmanto arī seleriju kāta lapiņas.

Pašmāju majonēzes gatavošana

Bļodā iepilda olas dzeltenumus, pievieno sinepes un ar putojamo slotiņu rūpīgi sakuļ. Turpinot kult , tievā strūkliņā pievieno olīveļļu. Kad majonēze sabiezē, tai pievieno etiķi un citrona sulu, vēl rūpīgi sakuļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!