close-ad
close-ad
Jaunumi Padomi Sastāvdaļas Konservēšana

Asie pipari

Asie pipari

Asie pipari, saukti arī par čili pipariem ir pikantās virtuves sastāvdaļa. Tos izmanto picās, mērcēs, marinādēs, salātos, čili zupās, sacepumos, sautējumos un daudzos citos ēdienos. Pastāv gandrīz 200 dažāda veida aso piparu, no kuriem vairāk kā 100 nāk tieši no aso ēdienu dzimtenes Meksikas. Izmēru ziņā tie ir no puscentimetra līdz pat 30 centimetrus lieliem pipariem. To pikantums variē no pavisam maigiem pipariem (kā paprika) līdz pat ļoti asiem eksemplāriem, kurus cilvēkam svaigā veidā ir pat bīstami lietot. Tie ir arī visdažādākajās krāsās – sarkani, dzelteni, zaļi, oranži un pat melni. Aso piparu vidū valda likumsakarība – jo mazāks pipars, jo asāks tas ir. Tas skaidrojams ar to, ka mazākajos eksemplāros ir vairāk sēkliņu un dzīslu, kas var saturēt līdz pat 80% kapsaicīna – aktīvās vielas, kas rada asumu un veicina dedzināšanu. Gatavošana un saldēšana piparu asumu nemaina, tāpēc, lai to novērstu, pipariem izņem sēkliņas un dzīslas. Asos piparus izmanto, lai gatavotu čili pastas, Tobasko mērci un sauso garšvielu, kuru visērtāk pievienot pagatavojamajiem ēdieniem. Čili ir bagāti ar A un C vitamīniem, vitamīnu E, folijskābi un kāliju.

Dienas recepte

Nedēļas TOP 10

Informējam, ka DELFI portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.