Augļi

Augļi ir fantastiska saldo un tradicionālo salātu sastāvdaļa. Citrusaugļi un ogas lieliski papildinās ne tikai rukolu, spinātus vai ledus salātus, bet var būt kā bāze salātiem, kur augļu saldums kontrastē, piemēram, ar balzamiko mērci. Gardi arī ir augļu salāti un kokteiļi – boles, kurās ir daudz saldu augļu, kas pārlieti ar šampanieti būs katru dārza svētku hits. Šķiet, bez kāda no augļiem deserta sastāvdaļā, to nemaz nebūtu iespējams pagatavot. Augļi ir iekarojuši ne vien saldo ēdienu gatavošanas lauciņu, bet arī ir vienreizējs papildinājums dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, cepta pīle nav iedomājama bez apelsīniem, bet vistas gaļas kompanjons ir saldais ananāss.
Augļus lieto ne tikai svaigus, bet no tiem taisa sulas, tos var vārīt, cept, žāvēt, konservēt un saldēt. Svaigas augļu sulas kombinē kopā ar dārzeņu sulām, piemēram, tik vērtīgos apelsīnus ar bumbieriem. Vasarās no augļiem un ogām gatavo ievārījumus un džemus, papildinot krājumus ziemai. Ievārījumi iespējami visdažādākajās augļu un ogu kombinācijās, savienojot kivi ar banāniem, ērkšķogas ar apelsīniem, vai mellenes ar brūklenēm. Variāciju ir tik daudz, ka katram ēst gatavotājam ir savi paņēmieni un receptes.
Augļi ir vitamīniem, minerālie, antioksidantiem un citām uzturvielām bagāti. Augļi satur maz kaloriju un tauku, bet ir dabīgo cukuru avots, kas ir svarīgi mūsu uzturā, lai optimizētu veselību. Tajos ir daudz šķīstošu šķiedrvielu, kas ir vērtīgi cīņā pret holesterīnu, un noārda liekās tauku šūnas organismā. Antioksidanti augļu sastāvā palīdz cīnīties ar dažādām slimībām un pat novērš saslimšanu ar vēzi. Ne velti ir dzirdēts simtiem reižu, ka ir jāēd augļi C vitamīna dēļ. To lietošana uzturā arī palīdz nostiprināt mūsu imūnsistēmu. Uzturā augļi ir ļoti svarīgi, jo ir viena no četrām lielajām pārtikas grupām, kuras ik dienas ir nepieciešams uzņemt pilnvērtīgam uzturam.