close-ad
close-ad
Jaunumi Padomi Sastāvdaļas Konservēšana

Augu eļļa

Augu eļļa

Augu eļļa ir jebkura eļļa, kuras pagatavošanā izmantots kāds augs, piemēram, dārzeņi, rieksti vai sēklas. Saulespuķu eļļa ir ierasta cepšanai, olīveļļu izmanto ne tikai salātu mērcēm, bet arī gaļas marinādēm, bet kukurūzas eļļa ir viena no sastāvdaļām, lai pagatavotu margarīnu. Mērcēs eļļas lieliski garšos ar nelielu daudzumu svaigas citronu sulas – pārlej to svaigiem salātiem un viegla maltīte gatava.

Tas, ko daudzi neievēro – augu eļļas, kuru sastāvā ir daudz polinepiesātināto taukskābju, kā omega-3 un omega-6 taukskābes, piemēram, valriekstu, linsēklu, kaņepju, vīnogu sēkliņu eļļas, nav paredzētas cepšanai, jo tās ir visatbilstošākās gatavošanai, ja tiek izmantotas svaigā veidā. Šādas eļļas karsējot, notiek taukskābju pārveidošanās, zūdot to labvēlīgajām īpašībām.

Cepšanai piemērotas ir tās eļļas, kas satur mononepiesātinātās taukskābes, piemēram, avokado eļļa, olīveļļa, jo tām ir augsta karstumizturība. Karstumizturības ziņā cepšanai labāk izmantot tās eļļas, kas ir rafinētas – termiski apstrādātas augstā temperatūrā un attīrītas. Nerafinētās eļļas saglabā specifisko garšu un aromātu, kas ir raksturīga katra veida eļļai, kā arī to sastāvā saglabājušās vērtīgās uzturvielas, tieši tāpēc nerafinētās eļļas ir vislabākās salātiem un marinādēm, jo ēdienam piešķirs ne tikai vienreizēju aromātu, bet arī unikālu garšu.

1 . lapa no 44

Dienas recepte

Nedēļas TOP 10

Informējam, ka DELFI portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.