Čili

Labākās Tasty.lv receptes ar čili. Pastāv vairāk nekā 200 čili piparu veidu, apmēram 100 sugām izcelsmes vieta ir Meksika. Čili ir dažādi, to izmēri un forma ir daudzveidīgi – no īpaši gariem (30,5 cm) līdz pavisam īsiem (6 mm), no pavisam tieviem, , līdz apaļīgiem lodveida čili. Asums arī ir tikpat atšķirīgs – no liegi maiga līdz pat svilinoši asam. Piparu krāsu gamma ir no dzeltenas, sarkanas, purpura, tumši un gaiši zaļas līdz gandrīz melnai krāsai.
Pipariem piemīt dažādas asuma pakāpes. Gatavojot ēdienus, garšaugu lietošanas proporcijas nosaka jūsu gaume. Reizēm tieši asums piešķir ēdienam vajadzīgo noslēdzošo noti.
Čili piparu asums tiek mērīts pēc zinātnieka – ķīmiķa Vilbura Skovila vārdā nosauktās skalas asuma vienībās skovilos. Zinātnieks testēja piparu asumu ar brīvprātīgajiem, kuri dzēra ar ūdeni atšķaidītu piparu sulu.
Izmērs ir čili asuma galvenā pazīme – jo lielāks čili pipars, jo tas ir maigāks. Mazie čili pipari ir asāki, jo tiem proporcionāli ir vairāk sēklu un dzīslu.
Ne karstuma apstrāde, ne saldēšana nemazina kapsaicīna iedarbību, tikai izņemot sēklas un izgriežot membrānas var samazināt čili asumu.
Ilgstoši lietojot, čili asumu izjūt mazāk un tas vairs nešķiet tik dedzinošs.
Ēdot asus ēdienus, vēlams piedzert pienu vai apēst desertā saldējumu. Ūdens dzeršana ēdienu asumu tik labi nesamazina. Interesants ir fakts – ja uz cilvēka ādas nokļūst liels daudzums pipara pulvera, tad sākumā ir sajūta, kā parasta apdeguma gadījumā, bet pēc pirmajām izbailēm uz ādas nepaliek nekādas apdeguma pēdas.