close-ad
Jaunumi Padomi Sastāvdaļas Konservēšana

Putraimdesa

Putraimdesa

Asinsdesa ir viens no latviskākajiem ēdieniem, jo saimniecībās tās tiek obligāti taisītas tad, kad tiek kautas cūkas. Asinsdesas sastāv no grūbām, miežu putraimiem, cūku asinīm, pipariem, sāls, koriandra un žāvēta speķa. Tomēr tāpat kā cūkgaļu var pagatavot dažādos veidos, arī asinsdesas gatavošanā ir daudz un dažādu variāciju. 

Galvenais asinsdesas pasniegšanā ir tas, ka tā ir krāsnī vai uz pannas cepta un tai pievieno vai nu brūkleņu ievārījumu, vai skābo krējumu. Tomēr asinsdesu nav iecienījuši tikai latvieši – tā sastopama gandrīz ikvienā pasaules virtuvē. Piemēram, briti asinsdesu sauc par melno pudiņu, un tas ir tradicionāls brokastu ēdiens, kuru briti ēd kopā ar pupiņām un ceptām olām. Asinsdesa ir ļoti specifiska un ne katram tā iet pie sirds, tomēr tā ir arī vērtīga, jo ir ne tikai proteīniem bagāta, bet arī ar daudz dzelzi, kas nāk no galvenās sastāvdaļas – cūkas asinīm. Ziemeļeiropas valstīs, piemēram, Zviedrijā, asinsdesa ir svarīgs ēdiens jau no viduslaikiem, un tās pagatavošanā tiek pievienots pat degvīns vai alus, lai pastiprinātu garšu.

Dienas recepte

Nedēļas TOP 10

Reklāmraksti

Informējam, ka DELFI portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.