Foto: Privātais arhīvs
"Mana šašlika garša veidojās, to baudot jau 1990. gadā Gruzijā. Atminos, ka tajos laikos braucām barot mūsu celtniekus, kas būvēja armēņiem mājas un dažādas infrastruktūras ēkas pēc postošās zemestrīces. Atpūtas brīžos ar mikroautobusu "Latvija" apceļojām tuvāko apkaimi. Tā kā līdz Gruzijas robežai nebija tālu, bieži viesojāmies šajā valstī, un man paveicās šašliku nobaudīt autentiskā un tradicionālā vidē,"savas iecienītākās šašlika receptes stāstu atklāj "Rožmalu" šefpavārs Ingmars Ladigs.

"Tas bija īsts gardums – cūkgaļas šašliks, svaigi, aromātiski zaļumi un dārzeņi, laba tomātu mērce un alus kauss vai atdzesēts degvīns. Protams, kā pavāram pienākas, es taujāju pēc receptes, un man to vietējie meistari arī vēlīgi atklāja un demonstrēja."

Šašlika sastāvdaļu daudzums paredzēts 10 personām.

12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

4 kgcūkas šķiņķis (t.s.krusta daļa no priekšējā šķiņķa)10 lieli, saldi sīpoli50 gsarkanās paprikas pulveris10 lauru lapas (labāk svaigas)0.5 TKmalts muskatrieksts30 gmajorāns (labāk svaigs)100 gsāls15 gmalti melnie pipari2 citroni (sula)60 mlsarkanvīna etiķis1 bunte kinzas1 bunte pētersīļu

Sagatavošana

1

Cūkgaļu attīra no plēvēm un cīpslām, sagriež taisnstūra porcijas gabalos jeb kumosos.
Sīpolus notīra un griež ļoti plānās šķēlītēs. Sīpolus liek gaļas marinēšanai paredzētā bļodā vai citā piemērotā traukā, pievieno sāli, ar rokām spēcīgi izspaida, līdz parādās sula, tad pievieno citrona sulu, sagrieztos cūkgaļas kumosus un samaisa ar izspaidītajiem sīpoliem.

2

Pievieno sarkanās paprikas pulveri, muskatriekstu, lauru lapas, piparus, sakapātu koriandru un pētersīļus, vīna etiķi un svaigo majorānu. Gaļu kārtīgi izmaisa. Ingmaram patīk, ka veidojas marinādes sula, kas nosedz gaļu, – ja gaļa šķiet pārāk sausa, viņš iesaka pievienot minerālūdeni.

3

Marinēto gaļu novieto aukstā vietā vismaz uz divām stundām – tas ir minimālais laiks, kas nepieciešams, lai marināde iedarbotos uz gaļu, bet labāk šašliku iemarinēt iepriekšējā vakarā un cept nākamajā dienā.

4

Šašlika cepšanai izmanto tā saucamo "mangālu" jeb metāla kasti 20–30 cm dziļumā, ko Kaukāzā parasti kurina ar sausiem vīnakokiem, līdz veidojas ogles.

Foto: Privātais arhīvs
5
Gaļu ver uz metāla iesmiem (jo metāls uzkarst un silda gaļu arī no iekšpuses) un apgrozot apcep no visām pusēm, līdz šašlika gabaliņi ir sulīgi brūni. Ja ir šaubas par gatavību, var iegriezt gaļas gabalā ar asu nazi – ja gaļa viducī vairs nav sarkana, tā ir gatava.
6

Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem un tomātu mērci, kas bagātināta ar kapātiem garšaugiem un zaļumiem.

  • Kad pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū Kaukāzā tika filmētas Herca Franka režisētās lentes "235 000 000" (viena no vērienīgākajām filmām Latvijas dokumentālā kino vēsturē) epizodes, filmēšanas grupa, baudot maltīti kādā vietējā krodziņā, bija sajūsmā ne tik daudz par šašliku, kura gatavošanā kaukāzieši ir nepārspēti meistari, bet par izcili gardo mērci, kas tika pasniegta ar grilētiem gaļas gabaliņiem. Lai izdibinātu mērces noslēpumu, kinooperators Ralfs Krūmiņš no galda paņēma papīra salveti un devās uz virtuvi, atgriežoties ar pavāra pašrocīgi pierakstītu recepti, kuru atradīsi, lūk, te.

Ceļot galdā, gaļu apsedz ar lavaša veida maizi – šādi gaļa neatdzisīs tik ātri, bet maize piesūksies ar kārdinošo dūmu aromātu un gaļas sulām.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!