
Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!
Nomazgā bērzlapes, novelc krāsaino miziņu no virsas, cik nu tā padodas šādai mizošanai, nogriez arī kātiņu, tā, lai paliek tikai cepurīte. Šai receptei derēs visas vasaras bērzlapes, kas nav rūgtas – parasti tās atrodamas skrajā mežā, sūnās un nav tik plānas kā vārāmās, bet, ja ir šaubas par to, vai bērzlape derēs, piešauj mēli pie kātiņa vai nokod mazu gabaliņu, ko pēc tam izspļauj. Ja sēne ir rūgta, tā neder, bet, ja nav – karbonāde jeb sēņu plāksnīte sanāks labu labā.
