Foto: Shutterstock
Par ubagu un karaļu ēdienu dēvētā sīpolu zupa ir sātīga, aromātiska un vienkārši pagatavojama.

Brīdī, kad pieliekamā nekā nav, franči sāk kapāt sīpolus un sautēt tos vīnā, jo pēdējais, kā zināms, rit francūžiem asiņu vietā. Mājās var nebūt ūdens, bet ne jau vīns! Šo zupu var pielīdzināt mūsu skābo kāpostu zupai – ilgi jāsautē un ar katru dienu paliek tikai labāka.

Francūžiem patīk stāstīt arī leģendu par Luiju XV, kurš sīpolu zupas burvību atklājis medībās. Karalis gribējis nomedīt lāci, bet tas nedomājis padoties – dienu pēc dienas slēpnī, bet no lāča ne miņas.
Saprotama lieta, ka arī ēdmaņa sākusi beigties. Pavārs nav apmulsis un savācis visu, kas vēl pieejams – sīpolus, šampanieti, sieru, bagetes un uzvārījis sīpolu zupu. Luijam XV vairs lācis nav bijis prātā, bet pavārs zupu dabūjis gatavot arī Versaļā.

Gatavojot šo zupu vērts ņemt vērā dažus padomus:

Der visi sīpoli! Sīpolu šķirnei nav nozīmes – dzeltenie sīpoli dos pikantāku garšo, bet šalotes – maigāka.

Ne vairāk kā kilograms sīpolu! Visgardākā zupa sanāks, ja sīpoli nebūs vairāk kā viens kilograms. Tas ir maksimālais daudzums, lai sīpoli smuki karamelizētos, piedodot zupai īpašu smeķi.

Eksperimentē ar vīnu! Vienlīdz labus panākumus var gūt zupu pagatavojot ar sarkanvīnu (zupa būs tumšākā tonī) vai dzirkstošo vīnu (burbulīši piešķirs zupai spridzīgumu un dzirksti).

90Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1 kgSīpoli80 gSviests5 Ķiploka daivas Timiāna zariņi250 mlBaltvīns50 mlKonjaks1.5 lBuljons150 gCietais siers (vislabāk "Grijēras")1 ĒKMilti1 šķipsnaSāls1 šķipsnapipari

Sagatavošana

1
  1. Sīpolus nomizo un sagriež plānos pusgredzenos.
  2. Katlā vai dziļā pannā (vok tipa) izkausē sviestu, pievieno sīpolus un cep līdz tie iegūst zeltainu toni.
  3. Saceptajiem sīpoliem pievieno piparus, sasmalcinātas ķiploka daiviņas, timiāna zariņus, piparus un sāli. Samazina cepšanas karstumu tā, lai sīpoli sautētos nevis vārītos. Sautē apmēram 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  4. Brīdī, kad sīpoli karamelizējušies, pievieno vīnu un sautē vēl 5-7 minūtes.
  5. Sīpolu masā iesijā miltus un rūpīgi samaisa.
  6. Pievieno buljonu un sautē 25 minūtes, pielej šļuku konjaka, sautē vēl 5 minūtes, pēc sautēšanas beigām izņem timiāna zariņus.
  7. Paralēli zupas sautēšanai bageti sagriež, pārkaisa ar rīvētu sieru un liek cepeškrāsnī līdz siers izkusis. Pasniedz kopā ar zupu. Bageti var arī nebagātināt ar sieru, bet vienkārši apgrauzdēt.

Ja vēlies autentiskāku franču sīpola zupu, tad lej to karstumizturīgos podiņos, liec virsū bageti, pārkaisi ar sieru un liec cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā un karsē, līdz siers izkusis. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!