Septiņi soļi līdz Francijas virtuves leģendārajai sīpolu zupai
Foto: Shutterstock
0 0
6 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg Sīpoli
Sīpoli
80 g
80 g Sviests
Sviests
5
5 Ķiploka daivas
Ķiploka daivas
4-5
4-5 Timiāna zariņi
Timiāna zariņi
250 ml
250 ml Baltvīns
Baltvīns
50 ml
50 ml Konjaks
Konjaks
1,5 l
1,5 l Buljons
Buljons
150 g
150 g Cietais siers (vislabāk "Grijēras")
Cietais siers (vislabāk "Grijēras")
1 ĒK
1 ĒK Milti
Milti
1 šķipsna
1 šķipsna Sāls
Sāls
1 šķipsna
1 šķipsna pipari
pipari
  • Dārzeņu zupas
  • Franču nacionālā virtuve
  • Ikdienas maltītei
  • Romantiskas vakariņas
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Par ubagu un karaļu ēdienu dēvētā sīpolu zupa ir sātīga, aromātiska un vienkārši pagatavojama.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Brīdī, kad pieliekamā nekā nav, franči sāk kapāt sīpolus un sautēt tos vīnā, jo pēdējais, kā zināms, rit francūžiem asiņu vietā. Mājās var nebūt ūdens, bet ne jau vīns! Šo zupu var pielīdzināt mūsu skābo kāpostu zupai – ilgi jāsautē un ar katru dienu paliek tikai labāka.

    Francūžiem patīk stāstīt arī leģendu par Luiju XV, kurš sīpolu zupas burvību atklājis medībās. Karalis gribējis nomedīt lāci, bet tas nedomājis padoties – dienu pēc dienas slēpnī, bet no lāča ne miņas.
    Saprotama lieta, ka arī ēdmaņa sākusi beigties. Pavārs nav apmulsis un savācis visu, kas vēl pieejams – sīpolus, šampanieti, sieru, bagetes un uzvārījis sīpolu zupu. Luijam XV vairs lācis nav bijis prātā, bet pavārs zupu dabūjis gatavot arī Versaļā.

    Gatavojot šo zupu vērts ņemt vērā dažus padomus:

    Der visi sīpoli! Sīpolu šķirnei nav nozīmes – dzeltenie sīpoli dos pikantāku garšo, bet šalotes – maigāka.

    Ne vairāk kā kilograms sīpolu! Visgardākā zupa sanāks, ja sīpoli nebūs vairāk kā viens kilograms. Tas ir maksimālais daudzums, lai sīpoli smuki karamelizētos, piedodot zupai īpašu smeķi.

    Eksperimentē ar vīnu! Vienlīdz labus panākumus var gūt zupu pagatavojot ar sarkanvīnu (zupa būs tumšākā tonī) vai dzirkstošo vīnu (burbulīši piešķirs zupai spridzīgumu un dzirksti).

    1. Sīpolus nomizo un sagriež plānos pusgredzenos.
    2. Katlā vai dziļā pannā (vok tipa) izkausē sviestu, pievieno sīpolus un cep līdz tie iegūst zeltainu toni.
    3. Saceptajiem sīpoliem pievieno piparus, sasmalcinātas ķiploka daiviņas, timiāna zariņus, piparus un sāli. Samazina cepšanas karstumu tā, lai sīpoli sautētos nevis vārītos. Sautē apmēram 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
    4. Brīdī, kad sīpoli karamelizējušies, pievieno vīnu un sautē vēl 5-7 minūtes.
    5. Sīpolu masā iesijā miltus un rūpīgi samaisa.
    6. Pievieno buljonu un sautē 25 minūtes, pielej šļuku konjaka, sautē vēl 5 minūtes, pēc sautēšanas beigām izņem timiāna zariņus.
    7. Paralēli zupas sautēšanai bageti sagriež, pārkaisa ar rīvētu sieru un liek cepeškrāsnī līdz siers izkusis. Pasniedz kopā ar zupu. Bageti var arī nebagātināt ar sieru, bet vienkārši apgrauzdēt.

    Ja vēlies autentiskāku franču sīpola zupu, tad lej to karstumizturīgos podiņos, liec virsū bageti, pārkaisi ar sieru un liec cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā un karsē, līdz siers izkusis. Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Francijas virtuve Gastronomijas leģendas
    0
    Ķiploks
    0
    Buljons
    0
    Konjaks
    0
    Milti
    0
    Pipari
    0
    Sāls
    0
    Siers
    0
    Sīpoli
    0
    Sviests
    0
    Timiāns
    0
    Vīns
    0
    Cepeškrāsns
    0
    Cepšana
    0
    Vārīšana
    43596501
    Dārzeņu zupas
    0
    Franču nacionālā virtuve
    0
    Ikdienas maltītei
    0
    Romantiskas vakariņas
    0
    Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
    0
    Pusdienas
    0
    Vakariņas
    0
    viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form