Foto: Privātais ahīvs

Vilkābeli lielākoties izmantojam dekoratīviem vai praktiskiem nolūkiem, nemaz nenojaušot, ka viens no vērtīgākajiem augļiem ir tepat degungalā. Kaut vai C vitamīna ziņā, šie auglīši krietni pārspēj apelsīnus, nemaz nerunājot par parējām vērtīgajām vielām, ko satur vilkabeļu augļi. Homeopatijā un tautas medicīnā vilkābeles ziedi, lapas un augļi tiek izmantoti sirds stiprināšanai. Šoreiz atklāsim, kā izmantot augļus, lai pagatavotu sīrupu veselības stiprināšanai.

"Šobrīd ir pēdējais laiks ievākt vilkābeles augļus un tos lietot uzturā gan svaigā veidā, gan sagatavot kādu našķi ziemai. Man vislabāk ir iegaršojies vilkābeļu sīrups, kura pagatavošana ir gana vienkārša, bet rezultāts ir burvīgs. Lai arī receptūras šo augļu sagatavošanai ir gana daudz, bet neatradu recepti sīrupa pagatavošanai no tvaicētas sulas. Pēc nelieliem eksperimentiem sanāca tāds rezultāts, kas tīkams gan pašam gan mājiniekiem, gan viesiem," tā recepti iesaka mūsu lasītājs Aivis Gatis Zemītis.

2Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

vilkābeļu augļi cukurs

Sagatavošana

1

Svaigas ogas noskalo. Liek sulas tvaicējamajā katlā un iztecina sulu. (No 20 litriem augļu sanāk aptuveni 5 līdz 6 litri sulas).

Foto: Privātais arhīvs
2

Iztecināto sulu lej katliņā un uz lēnas uguns silda, līdz tā sāk vārīties.

Foto: Privātais arhīvs
3

Ber klāt cukuru (uz 1 litru sulas pievieno 1,5 kilogramu cukura).

4

Uz lēnas uguns uzvāra, ik pa laikam apmaisot. Noputo, vēl dažas minūtes ļauj pavārīties un karstu pilda tīrās burciņās vai pudelēs, tās uzreiz aizvākojot.

Foto: Privātais arhīvs
5

Ja grib iegūt biezāku sīupu, tad pavāra nedaudz ilgāk, lai novārās liekais šķidrums.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!