Spāņu zupa ar tomātiem un desu
Foto: DELFI
5.0000 2
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
720 ml
720 ml lečo
lečo
400 g
400 g konservēti tomāti
konservēti tomāti
200 g
200 g čorizo desa
čorizo desa
4 gab.
4 gab. šalotes sīpoli (var aizstāt ar 1 vidēja izmēra parasto sīpolu)
šalotes sīpoli (var aizstāt ar 1 vidēja izmēra parasto sīpolu)
2 gab.
2 gab. vidēja izmēra sarkanie sīpoli
vidēja izmēra sarkanie sīpoli
2 gab.
2 gab. konservēto pupiņu bundžas
konservēto pupiņu bundžas
4 gab.
4 gab. lielas ķiploka daiviņas
lielas ķiploka daiviņas
pēc garšas
pēc garšas sāls, pipari
sāls, pipari
 
koriandrs, asā paprika, kumins
koriandrs, asā paprika, kumins
 
adžika vai čili pārslas
adžika vai čili pārslas
 
daži graudi kardamona
daži graudi kardamona
 
svaigi pētersīļi un/vai kinza pasniegšanai
svaigi pētersīļi un/vai kinza pasniegšanai
  • Ass un pikants ēdiens
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Biezzupas un krēmzupas
  • Ikdienas maltītei
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Spāņu nacionālā virtuve
  • Aukstā ziemas dienā nekas nevarēs tik labi sasildīt sirdi un dvēseli kā siltā un pikantā čorizo zupa kopā ar glāzi spāņu vīna, stāsta labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs, iesakot ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu zupu, kuras vēsture sākas ap 16. gadsimtu un par tās garšu varam pateikties spāņu konkistadoriem, kas Spānijā ieveda papriku un čili.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Tieši paprika un čili ir garšvielas, kas čorizo desai piešķir tik neaizmirstamo garšu. "Paprovējot vienreiz, nekad nevarēs sajaukt ar kādu citu garšu. Parasti čorizo gatavo no cūkgaļas, sakapājot diezgan lielos gabalos, bet – cik Spānijā reģionu, tik arī čorizo garšu. Cūkgaļai mēdz pievienot arī liellopu, zirga gaļu un pat bifeļa gaļu," stāsta Andrejs.

    Bet nu – gatavojam zupu!

    Desu sagriež 2-3 mm biezos pusaplīšos.

    Sīpolu sagriež 2-3 mm biezos gredzenos, ķiploku smalki sakapā.

    Vidēja izmēra pannā uzkarsē olīveļļu un uz lielas liesmas cep desu, sīpolus un ķiplokus, nepārtraukti maisot. Pēc 4-5 minūtēm samazina liesmu līdz minimumam un turpina karsēt vēl 4-5 minūtes – šajā laikā desa uz lēnas uguns "atdos savu sulīgumu". Izslēdz liesmu un nosedz pannas saturu ar vāku.

    Kamēr desa un garšaugi pannā dalās ar garšām, gatavo zupas pamatu.

    Ņem 4-5 litru katlu ar augstām malām, liek uz uzkarsētas plīts un nedaudz uzsilda katlu. Tad siltajā katlā liek lečo un konservētos tomātus.

    Vāra 3-4 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai tomātu masas sajaucas un nedaudz uzkarst. Tad pievieno 300 ml ūdens, visu samaisa un turpina vārīt.

    Kad virums sāk burbuļot, ar rokas blenderi visu sakuļ skaistā, sarkanā masā. Līdzko iegūta viendabīga masa, pievieno sacepto desu un garšaugus.

    Uz lēnas uguns visu vāra apmēram 30 minūtes, tad pievieno konservētas pupiņas, pavāra vēl 10-15 minūtes.

    Sākas garšas līdzsvarošanas maģija: pievieno koriandru (graudiņu vietā var izmantot arī maltu), kardamonu, kuminu, adžiku vai čili pārslas, asās paprikas pulveri, sāli – pēc garšas. Kad iegūta ideālā garšas kombinācija, vēl neilgi pavāra uz lēnas uguns un viss – zupa gatava!

    Pasniedzot pievieno svaigus, kapātus pētersīļus un kinzu – cik vien tīk! Un vēl labāk zupa garšo, ja to bauda kopā ar glāzi laba Tempranillo vai heresa, uzsver Andrejs.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form