Foto: DELFI
Aukstā ziemas dienā nekas nevarēs tik labi sasildīt sirdi un dvēseli kā siltā un pikantā čorizo zupa kopā ar glāzi spāņu vīna, stāsta labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs, iesakot ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu zupu, kuras vēsture sākas ap 16. gadsimtu un par tās garšu varam pateikties spāņu konkistadoriem, kas Spānijā ieveda papriku un čili.

Tieši paprika un čili ir garšvielas, kas čorizo desai piešķir tik neaizmirstamo garšu. "Paprovējot vienreiz, nekad nevarēs sajaukt ar kādu citu garšu. Parasti čorizo gatavo no cūkgaļas, sakapājot diezgan lielos gabalos, bet – cik Spānijā reģionu, tik arī čorizo garšu. Cūkgaļai mēdz pievienot arī liellopu, zirga gaļu un pat bifeļa gaļu," stāsta Andrejs.

Bet nu – gatavojam zupu!

60Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

720 mllečo400 gkonservēti tomāti200 gčorizo desa4 gab.šalotes sīpoli (var aizstāt ar 1 vidēja izmēra parasto sīpolu)2 gab.vidēja izmēra sarkanie sīpoli2 gab.konservēto pupiņu bundžas4 gab.lielas ķiploka daiviņas pēc garšassāls, pipari koriandrs, asā paprika, kumins adžika vai čili pārslas daži graudi kardamona svaigi pētersīļi un/vai kinza pasniegšanai

Sagatavošana

1

Desu sagriež 2-3 mm biezos pusaplīšos.

2

Sīpolu sagriež 2-3 mm biezos gredzenos, ķiploku smalki sakapā.

3

Vidēja izmēra pannā uzkarsē olīveļļu un uz lielas liesmas cep desu, sīpolus un ķiplokus, nepārtraukti maisot. Pēc 4-5 minūtēm samazina liesmu līdz minimumam un turpina karsēt vēl 4-5 minūtes – šajā laikā desa uz lēnas uguns "atdos savu sulīgumu". Izslēdz liesmu un nosedz pannas saturu ar vāku.

4

Kamēr desa un garšaugi pannā dalās ar garšām, gatavo zupas pamatu.

5

Ņem 4-5 litru katlu ar augstām malām, liek uz uzkarsētas plīts un nedaudz uzsilda katlu. Tad siltajā katlā liek lečo un konservētos tomātus.

6

Vāra 3-4 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai tomātu masas sajaucas un nedaudz uzkarst. Tad pievieno 300 ml ūdens, visu samaisa un turpina vārīt.

7

Kad virums sāk burbuļot, ar rokas blenderi visu sakuļ skaistā, sarkanā masā. Līdzko iegūta viendabīga masa, pievieno sacepto desu un garšaugus.

8

Uz lēnas uguns visu vāra apmēram 30 minūtes, tad pievieno konservētas pupiņas, pavāra vēl 10-15 minūtes.

9

Sākas garšas līdzsvarošanas maģija: pievieno koriandru (graudiņu vietā var izmantot arī maltu), kardamonu, kuminu, adžiku vai čili pārslas, asās paprikas pulveri, sāli – pēc garšas. Kad iegūta ideālā garšas kombinācija, vēl neilgi pavāra uz lēnas uguns un viss – zupa gatava!

Pasniedzot pievieno svaigus, kapātus pētersīļus un kinzu – cik vien tīk! Un vēl labāk zupa garšo, ja to bauda kopā ar glāzi laba Tempranillo vai heresa, uzsver Andrejs.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!