Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
Foto: Shutterstock
0 0
6 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
500 g
500 g liellopa maltā gaļa
liellopa maltā gaļa
3 gab.
3 gab. vidēji lieli sīpoli
vidēji lieli sīpoli
7 gab.
7 gab. ķiploku daiviņas
ķiploku daiviņas
1-2 gab.
1-2 gab. čili pipari
čili pipari
3 gab.
3 gab. seleriju kāti
seleriju kāti
3 ĒK
3 ĒK tomātu pasta
tomātu pasta
800 g
800 g tomāti savā sulā
tomāti savā sulā
1 ĒK
1 ĒK cukurs
cukurs
200 g
200 g "Bonduelle" konservēta kukurūza
"Bonduelle" konservēta kukurūza
800 g
800 g konservētas pupiņas
konservētas pupiņas
2 TK
2 TK kumīns
kumīns
1 TK
1 TK oregano
oregano
1 TK
1 TK majorāns
majorāns
3 gab.
3 gab. kanēļa standziņas
kanēļa standziņas
2 ĒK
2 ĒK laima sula
laima sula
3 ĒK
3 ĒK eļļa
eļļa
 
"Bonduelle" svētku maģija
"Bonduelle" svētku maģija
  • Ass un pikants ēdiens
  • Gaļas ēdieni
  • Sautējumi
  • Ikdienas maltītei
  • Meksikāņu nacionālā virtuve
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Čili ar gaļu – tā skan šī ēdiena latviskā versija. Tieši tik vienkārši!

    Taču, tāpat kā visiem pasaules slavu ieguvušiem ēdieniem, arī šim ir savas leģendas. "chili con carne" gadījumā iesaistīti gan indiāņi, gan mūķenes. Pirmie apgalvoja, ka recepti ieguvuši no spāņu mūķenes, zilās drēbēs, kas kā vīzija parādījusies virs viņu apmetnes.

    Savukārt mūki, kuri aktīvi mēģināja pievērst indiāņus ticībai, bija pretējās domās un uzskatīja par velna brūvējumu. Mūku satraukums bija pamatots, jo, baudot šo pikanto virumu, viņi sajuta nepieredzētu, jā, arī seksuālu, enerģijas pieplūdumu. Kas gan cits tas varētu būt, ja ne sātana pirksts?!

    Taču par spīti visam "chili con carne" izdzīvoja un dod enerģiju vēl šodien. Tam ir neskaitāmas versijas gan ar gaļu, gan bez (chili sin carne), gan zaļais (chili verde) – ļoti, ļoti ass un dedzinošs, gan baltais "chili con carne" – maigs un ar baltajām pupiņām.

    Manuprāt, īsts "chili con carne" ir tāds, ko apēdot sajūties kā karstā vasarā – tā, ka uz pieres izsitas sviedru lāses. Mana versija gan nav ne tuvu oriģinālajam sautējuma asumam, bet katram ir iespēja šo sautējumu padarīt pikantāku, pievienojot vairāk čili piparus.

    Ja sekosi šai receptei, iegūsi vidēji asu "chili con carne".

    Sīpolus, seleriju un ķiplokus sasmalcina.

    Čili izņem sēklas un sīki sagriež.

    Kumina sēklas saberž .

    Katlā uzkarsē eļļu un apcep garšvielas (majorānu, oregano, kuminu, čili, kanēļa mizas).

    Garšvielām pievieno sīpolus un ķiplokus, turpina cept.

    Pievieno selerijas un apcep.

    Kad viss apcepies un apsautējies, pievieno tomātu pastu, visu samaisa un nedaudz pasautē.

    Pievieno gaļu, turpina sautēt apmēram 10 minūtes, neaizmirstot visu laiku apmaisīt, lai nepiedeg.

    Pievieno sasmalcinātus tomātus savā sulā un cukuru.

    Noskalo pupiņas un kukurūzu, pievieno sautējumam un sautē vidējā karstumā apmēram 30–40 minūtes.

    Īsi pirms sautējums gatavs pievieno laima sulu.

    Pasniedz ar bezpiedevu jogurtu vai krējumu, gvakamoli vai rīsiem.

    Lai sātīgi un sildoši!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.