Foto: Shutterstock
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!

Čili ar gaļu – tā skan šī ēdiena latviskā versija. Tieši tik vienkārši!

Taču, tāpat kā visiem pasaules slavu ieguvušiem ēdieniem, arī šim ir savas leģendas. "chili con carne" gadījumā iesaistīti gan indiāņi, gan mūķenes. Pirmie apgalvoja, ka recepti ieguvuši no spāņu mūķenes, zilās drēbēs, kas kā vīzija parādījusies virs viņu apmetnes.

Savukārt mūki, kuri aktīvi mēģināja pievērst indiāņus ticībai, bija pretējās domās un uzskatīja par velna brūvējumu. Mūku satraukums bija pamatots, jo, baudot šo pikanto virumu, viņi sajuta nepieredzētu, jā, arī seksuālu, enerģijas pieplūdumu. Kas gan cits tas varētu būt, ja ne sātana pirksts?!

Taču par spīti visam "chili con carne" izdzīvoja un dod enerģiju vēl šodien. Tam ir neskaitāmas versijas gan ar gaļu, gan bez (chili sin carne), gan zaļais (chili verde) – ļoti, ļoti ass un dedzinošs, gan baltais "chili con carne" – maigs un ar baltajām pupiņām.

Manuprāt, īsts "chili con carne" ir tāds, ko apēdot sajūties kā karstā vasarā – tā, ka uz pieres izsitas sviedru lāses. Mana versija gan nav ne tuvu oriģinālajam sautējuma asumam, bet katram ir iespēja šo sautējumu padarīt pikantāku, pievienojot vairāk čili piparus.

90Minūtes
17Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
500 gliellopa maltā gaļa3 gab.vidēji lieli sīpoli7 gab.ķiploku daiviņas2 gab.čili pipari3 gab.seleriju kāti3 ĒKtomātu pasta800 gtomāti savā sulā1 ĒKcukurs200 g"Bonduelle" konservēta kukurūza800 gkonservētas pupiņas2 TKkumīns1 TKoregano1 TKmajorāns3 gab.kanēļa standziņas2 ĒKlaima sula3 ĒKeļļa "Bonduelle" svētku maģija

Sagatavošana

1

Sīpolus, seleriju un ķiplokus sasmalcina.

2

Čili izņem sēklas un sīki sagriež.

3

Kumina sēklas saberž .

4

Katlā uzkarsē eļļu un apcep garšvielas (majorānu, oregano, kuminu, čili, kanēļa mizas).

5

Garšvielām pievieno sīpolus un ķiplokus, turpina cept.

6

Pievieno selerijas un apcep.

7

Kad viss apcepies un apsautējies, pievieno tomātu pastu, visu samaisa un nedaudz pasautē.

8

Pievieno gaļu, turpina sautēt apmēram 10 minūtes, neaizmirstot visu laiku apmaisīt, lai nepiedeg.

9

Pievieno sasmalcinātus tomātus savā sulā un cukuru.

10

Noskalo pupiņas un kukurūzu, pievieno sautējumam un sautē vidējā karstumā apmēram 30–40 minūtes.

11

Īsi pirms sautējums gatavs pievieno laima sulu.

12

Pasniedz ar bezpiedevu jogurtu vai krējumu, gvakamoli vai rīsiem.

Lai sātīgi un sildoši!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!