Kas gan būtu valsts svētki bez ģimenes kopā būšanas un svinīgas maltītes! Šogad ne vienam vien prātā ir jautājums – kā pagatavot gardu svētku maltīti nepārmaksājot? Sagaidot Latvijas 104. dzimšanas dienu, latviešu virtuves pazinēja, saimniece Ilze Briede iesaka receptes ideju ģimenei, kas ļaus sagatavot svinīgu maltīti nepārmaksājot. Maltīte astoņām personām izmaksās zem sešiem eiro, neskaitot elektrības vai gāzes cenu.

Grūbas ir latviešiem jau izsenis pazīstams graudaugs, ko var izmantot kā pamata sastāvdaļu dažādiem jau ierastiem ēdieniem, piemēram, aizstājot griķus, kartupeļus vai citas piedevas. Tāpat grūbas plaši tiek izmantotas gan dažādu zupu, sautējumu, putru un arī salātu pagatavošanā. Tās ir veselīgas ar savu sastāvu, nodrošinot organismam nepieciešamās fluora, selēna un lizīna rezerves, kas stiprina imūnsistēmu.

150Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
0.5 kggrūbas (Ilze izmantoja 'Optima Līnija' putraimus)2 lūdens1 gab.puravs300 gsēnes3 gab.lieli burkāni50 gsviests eļļa pēc garšassāls, pipari, ķiploks

Sagatavošana

1

Grūbas uz sausas pannas apgrauzdē, līdz tās kļūst zeltainas un iegūst grauzdētiem riekstiem līdzīgu aromātu.

2

Apgrauzdētās grūbas liek traukā ar biezu pamatni, kas piemērots ēdiena sutināšanai, un uzlej karstu ūdeni.

3

Grūbas sutina aptuveni 2 stundas uz lēnas uguns vai cepeškrāsnī, kamēr gatavas.

4

Atsevišķi uz pannas sviestā apcep burkānus, pievieno puravu un sēnes. Ja nepieciešams, pievieno eļļu cepšanas laikā.

5

Kad grūbas gatavas, pievieno sāli, piparus, sakapātus ķiplokus (var pievienot arī nedaudz kariju), kā arī pievieno apceptos puravus, sēnes un burkānus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!