Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Šefpavārs atgādina, ka superpārtikas (superfoods) ideja ir pievērst cilvēku uzmanību mazāk pazīstamiem, taču ar vērtīgām vielām bagātiem un garšīgiem produktiem. Mums varētu būt interesanta, piemēram, Andu kalnos augošā kvinoja, kas satur teju divreiz vairāk šķiedrvielu nekā citi putraimi un graudi, daudz vitamīnu un minerālvielu, ieskaitot dzelzi, varu, cinku un lizīnu. Kvinoja arī samazina holesterīna un cukura līmeni asinīs. No šiem putraimiem var gatavot putru, papildinot to ar augļiem, to var izmantot arī zupu vai salātu pagatavošanā.

13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 glāzetermiski neapstrādāta kvinoja0.5 ĒKlaba olīveļļa1 sagriezts puravs2 ķiploka daiviņas1 sparģeļu bunte1 TKzemenes (pēc vēlēšanās)0.75 tasessvaigi vai saldēti zirņi (vai pākšu pupiņas)1 tasesvaigi, smalcināti pētersīļi3 ĒKolīveļļa3 ĒKsvaigi spiesta citrona sula0.5 ĒKkļavu sīrups vai cits saldinātājs1 šķipsnasmalkā jūras sāls pēc garšasdaudz piparu

Sagatavošana

1

Kvinoju noskalo, pievieno pusotru tasi dārzeņu buljona vai ūdens un vāra apmēram 15 – 17 minūtes, vai arī tik ilgi, līdz izvārījies viss ūdens.

2

Pēc tam ļauj kvinojai apmēram piecas minūtes nostāvēties.

3

Apmēram piecas minūtes uz vidējas uguns eļļā apcep puravus un ķiplokus, tos dāsni apkaisa ar sāli un pipariem.

4

Pievieno sparģeļus un apcep apmēram 5 – 10 minūtes vai arī līdz brīdim, kamēr sparģeļi ir mīksti.

5

Samaisa ar zemenēm, zirņiem (vai pākšu pupiņām) un pētersīļiem. Karsē dažas minūtes, pēc tam samaisa ar olīveļļu, citrona sulu, sīrupu un jūras sāli.

6

Samaisa ar kvinoju, aizdara ar sāli un pipariem. Var pārkaisīt ar riekstiem vai sēkliņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!