Foto: Marta Dziļuma
"Šī ir zupa par vieglajām rudens skumjām: kad sēņu nav pat tirgū, kad atceries supergaršīgu vieglu sīpolzupu Vīnē, uz kuru tieši šobrīd nekādi netiec, bet rokas pašas no sevis nopērk timiāna buntīti, un sīpoli un baltvīns jau mājās parasti ir, gadās arī pāris stundu, ko veltīt lēnajai gatavošanai, tad ir laiks skumjām pretīm likt garšas eksperimentu. Sanāca labi!" Tā raksta receptes autore Marta Dziļuma.

Šī zupa ir jāvāra gatavā buljonā vai dārzeņu novārījumā. Man bija buljons, kurā pirms tam lēni vārījās teļa gaļas gabaliņi un kas atdzisis viegli saželēja. Satiekoties ar vīnu, želēšanas efekts pazudīs, bet viss vērtīgais jau būs savijies kopā ar zupas sastāvdaļām.

Kā jau visām receptēm, sastāvdaļu daudzumi ir variējami pēc personiskajām garšu priekšrocībām un palielināmi pēc vajadzības.

Šim ēdienam ar nolūku izvēlējos sēnes, kuru garša un proporcija ir salīdzinoši neitrāla. Izvēloties šitake vai šimeji, garša noteikti būs "sēnīgāka". Eringu vietā var likt austersēnes var brūnos šampinjonus.

Foto: Marta Dziļuma

Šādu timiāna buntīti cenšos nopirkt katru nedēļu. Izmantot svaigu vai kaltētu? Es izmantoju svaigi kaltētu, jo tā garšas īpašības ir spēcīgākas. Tikpat labi lietojams arī svaigs, bet – trīs reizes vairāk. Visbiežāk lietotā norāde: ēdamkarotes svaiga timiāna (un daudzu citu garšaugu) vietā jāņem tējkarote sausā. Esmu pieradusi pie sausā, pirksti zina, cik stipra garša man patiks. Svaigu lieku, piemēram, uz tikko pagatavotas vai žāvētas zivs, biezpiena, visur, kur kaltēts būtu par sausu. Kaltētais jebkuram ēdienam gatavošanas procesā jāpievieno ātrāk, tad garšas labāk saēdīsies.

Bet, pirmkārt, šai zupai tiešām ir vajadzīgs laiks, jo ātri šo rezultātu sasniegt nav iespējams.

150Minūtes
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1.5 lbuljons (gaļas vai dārzeņu)5 gab.sīpoli2 gab.sēnes eringi (160g)5 gab.šampinjoni (130 g) pēc garšasnesen izkaltis timiāns250 mlbaltvīns olīveļļa

Sagatavošana

1

Sagriež sēnes pietiekami smalkos gabaliņos, bet sīpolus – pusgredzenos. Liek uz sakarsētas pannas un bez taukvielām karsē kādas 7-10 minūtes (viss atkarīgs no pannas, uguns, jāskatās līdzi, bet blakus stāvēt nav nepieciešams). Jau šajā stadijā var piebērt nedaudz timiāna.

Foto: Marta Dziļuma
2

Kad sīpoli kļūst caurspīdīgi un baltās sēnes – brūnganas, pielej šļuku olīveļļas, samaisa un vēl kādu brīdi ļauj pacepties.

3

Pa to laiku buljons jāuzkarsē, un sīpoli ar sēnēm no pannas jāieslidina buljona katlā. Pievieno diezgan daudz timiāna, uzvāra līdz burbulim un nogriež temperatūru uz minimālo. Vāku virsū, un pāris stundas ļauj lēni vārīties un savienoties visām iesaistītajām garšām.

4

Kad pāris stundas pagājušas, skats katlā ir gandrīz kā biezzupai ar sēņu gabaliņiem. Pielej vīnu, uzvāra līdz burbulim un vēl kādas 10 minūtes atstāj uz pavisam mazas uguns. Nogriež un pagaida vēl kādas 10 minūtes. Ir!

Foto: Marta Dziļuma

Zupa ir viegla un skaista kā rudens skumjas, tā ir priekšēdiens vai piedeva; ēdienreizei nepieciešamās olbaltumvielas izvēlas pēc ieskatiem. Mums bija vistas fileja, tikpat labi derēs jebkas, kas garšo un ir krājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!