Foto: Shutterstock
Cepetis uz iesma spēj kārdināt ikvienu. Fantastiskā ceptās gaļas smarža cilvēka smadzenēs sasniedz vissenākos, arhaiskākos apetīti rosinošos refleksus. Uz iesma cepts sivēns nozīmē svētkus un daudz draugu kopīgā mielastā. Piena sivēna gaļa ir ļoti maiga un garda, tādēļ vari izmantot tikai sāli un neaizrauties ar citām garšvielām, tādējādi izceļot dabīgo sivēna garšu.

Lai izceptu veselu sivēnu, sagatavojies garai dienai pie grila. Katriem sivēna 4 kg būs vajadzīga 1 stunda un 15 minūtes. 16 kg sivēns būs jācep apmēram 5 stundas, 28 kg sivēns 9 stundas.

Būs nepieciešama arī speciāla grilējamā panna ar pietiekami garu iesmu, kuru var grozīt, vai arī to groza elektriskais motoriņš. Sivēns jācep zemā temperatūrā, apmēram 120ºC. Ogles būs nepieciešamas apmēram tikpat daudz kilogrami, cik sver sivēns, bet noteikti nodrošinies ar ogļu rezervi, apmēram 10 kg. Tev vajadzēs arī garas ogļu stangas, lai varētu manipulēt ar oglēm zem sivēna.

540Minūtes
4Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 20
28 kgsivēns, aptuvenais svars6 ĒKķiploku sāls3 ĒKsīpolu sāls6 ĒKsāls

Sagatavošana

1

Uz galda liek sivēnu ar vēderu uz augšu. Sajauc sāļus un ar tiem bagātīgi ierīvē sivēnu no visām pusēm. Ļoti svarīgi sivēnu nostiprināt uz iesma tā, lai tas pa to neslīdētu, bet grozītos kopā ar iesmu vienmērīgi virs oglēm. Visērtāk sivēna mugurkaulu pie iesma piestiprināt ar resnām drāšu U veida cilpām. Būs nepieciešamas 14 - 16 cilpas. Ar nazi iegriež katrā pusē mugurkaulam un cauri iegriezumiem izdur cilpu galus, apņemot iesmu. Drāšu galus otrā pusē virs cūkas ādas ar knaiblītēm savij cieši kopā. Šādi nostiprināts sivēns būs drošs cepšanai un neslīdēs pa iesmu. Arī sivēna kājas cieši piesien ar drātīm pie otra atbalsta iesma, ja tāds ir.

2

Vispirms ogles iekurina atsevišķā grila pannā, un tikai tad, kad tās iekūrušās, paber apakšā sivēnam. Tās ber tādā veidā, lai zem vēdera daļas ogļu tikpat kā nebūtu, galvenokārt tās liekot zem biezākajām sivēna daļām, galvas un krūšu daļas, un gurnu daļas. Ik pēc 30 minūtēm papildina ar jaunām iekurtām oglēm.

3

Cepšanas process ir samērā vienkāršs, ir tikai jāuzmana ogles un temperatūra. Ja grila panna nav segta, iesākumā būs jāatgaiņā arī mušas. Apmēram pēc 4 - 5 stundām no sivēna sāks pilēt gaļas sulas. Ja vēlies, paliec apakšā karstuma izturīgu pannu, lai uztvertu pilošās sulas. Tās tev noderēs vēlāk, ēdot gaļu. Pēdējā pusstundā ogles iekur spēcīgi, liekot tās arī zem vēdera daļas, var izmantot pat uguns liesmas, jo augstajā temperatūrā tiek sakraukšķināta sivēna āda brūna un apetelīga. Lai sadalītu izcepto sivēnu, liec to uz galda, kas apklāts ar foliju. Tā tev kalpos par lielu paplāti. Pirms sāc dalīt, ļauj gaļai atpūsties apmēram 20 minūtes. Ja vakars ir vēss, tad gaļu sasedz ar foliju.

4

Sivēna sadalīšanai vajadzēs asu nazi. Visērtāk ir sākt ar ciskām un tad virzīties galvas virzienā. Cepto sivēnu pasniedz ar dažādām mērcēm un salātiem. Ja ir sakrāta pilošā gaļas sula, gaļu var mērcēt arī šajā gardajā cepeša sulā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!