Foto: Shutterstock
Skābēti āboli gatavoti ar rudzu miltiem, sauso kvasu, rudzu maizes sausiņiem vai cukura pārlējumu.
5Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

āboli ūdens rudzu milti vai maizes sausiņi sāls sinepju pulveris

Sagatavošana

1

Jāņem vēra, ka visu šķirņu āboli nederēs skābēšanai. Vislabāk skābēt vēlos rudens vai ziemas ābolus, kuri ir cieti. Skābēšanai derēs mucas, stikla baloni, emaljēti katli utt.

2

Atlasa gatavus, nebojātus ābolus bez plankumiem un tārpu caurumiem. Ābolus kārto traukā ar kātiņiem uz augšu. Katru ābolu kārtu pārsedz ar rudzu salmiem, ja to nav, var aizstāt arī ar upeņu lapām.

3

Pārliešanai gatavo šķidrumu: 200 gr rudzu miltu vai 150 gr sausā kvasa vai 200 gr rudzu maizes sausiņu samaisa ar nedaudz auksta vārīta ūdens, pielej 2 litrus vāroša ūdens, samaisa, nostādina, izkāš. Iegūto šķidrumu papildina ar vārītu ūdeni līdz 10 litriem, pieliek pa 2 ēdamkarotēm sāls un sinepju pulvera. Ābolus pilnībā pārlej ar šo šķidrumu, pārsedz ar audumu, uzliek koka ripu un noslogo. Pirmās 5-6 dienas patstāvīgi pārbauda ābolus, vai nav nepieciešams pieliet šķidrumu. Ja vajag papildina. Pēc 10 dienām trauku ar āboliem var novietot pagrabā vai kādā citā vēsā telpā, kur temperatūra nav zemāka par 0°C. Apmēram pēc 35 dienām āboli ir gatavi.

4

Pārlejamo šķīdumu var gatavot arī ar cukuru vai medu. Uz 10 litriem ūdens ņem 300 gr cukura, 3 ĒK sāls, 2 ĒK sinepju pulvera. Cukura vietā var ņemt 2* vairāk medu.

Iesūtīja: XP

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!