Foto: DELFI
Pasniegt rasolu ir gluži kā pateikt – es tevi mīlu, jo šajos sātīgajos salātos ir ieguldīts laiks un darbs. Jo smalkāks rasols sagriezts, jo kvēlāka mīla!

Manā failā rasols ir svētku ēdiens. Tam ir savs pamatojums – laukos, kur darbs dzen darbu, pavadīt laiku virtuvē vajag pēc iespējas mazāk. Te der tikai ātri pagatavojamas ēdmaņas. Vai arī tādas, kas var sutināties cepeškrāsnī vai katlā. Rasols šajā kategorijā neierakstās – tas pieprasa nedalītu gatavotāja laiku. Vispirms izvārīt kartupeļus, olas un burkānus, tad atdzesēt un smalki sakapāt. Pēdējais ir visdarbietilpīgākais, ja vēlies smalki kapātu rasolu.

Manā ģimenē rasola gatavošana tika dalīta uz pusēm starp omi un tēti. Ome deva rīkojumus, bet znots izpildīja. Viņš bija atbildīgs par kapāšanu, jo to darīja ar lielu rūpību un precizitāti līdz milimetram. Man ir aizdomas, ka viņam acs tīklenē bija kāds mērinstruments, jo kartupeļi bija sakapāti līdz zaļo zirnīšu izmēram. Brīdī, kad viss bija sakapāts, tad ome pielika punktu, sajaucot ar mērci. Tad rasols bija gatavs doties uz auksto skapi porūzī, kur bija ledusskapja cienīga temperatūra. Jāpiebilst, ka rasols tika taisīts uz Ziemassvētkiem un māsas dzimšanas dienu novembrī.

Mūsmāju rasolī sastāvdaļas mēdza mainīties, bet vienīgais, kas palika, bija olas un kartupeļi. Dažreiz tur nokļuva siļķe, dažreiz gaļa, ja vecākiem bija komandējums uz Rīgu, tad rasolā nokļuva pat doktordesa. Taču, kad pagasta bodē, kur pārdevēja bija omes draudzenes meita, nokļuva "Globuss" kompoti un zirnīši, tad mums tika atliktas pāris kārbas . Tas bieži notika jau vasarā un tika glabāti kā Svētais grāls. Cerības, ka mēs ar māsu varētu ēst karotēm, tāpat nepiepildījās. "Ejiet zaļbarībā, tur ir zirņi!" gar mājas robežu kolhozs bija iesējis zaļbarību lopiem, kas bija bagātināta ar auzām un zirņiem.

Tolaik neatceros, ka par rasolu būtu notikušas tik asas diskusijas kā tagad. Tiesa, agrāk nebija arī sociālo tīklu. Lasot par rosolu vai rasolu un, kā to pareizi saukt, kā arī kvēlus disputus par to, kam jābūt bļodā, smīkņāju, jo šķita, ka uz mani tas īsti neattiecas. Katrs tak var likt, ko grib, tāpēc jau tas ir rasols, bet pēc vienas diskusijas sapratu, ka arī man ir savas sarkanās rasola līnijas, ābols, sīpoli un selerija – šiem draudziņiem nav vietas salātu salātos! Un tagad variet mani nomētāt ar vārītiem burkāniem! Jo šiem slaidajiem skaistuļiem gan jābūt bļodā – gan krāsas, gan garšas dēļ. Protams, var nelikt burkānus, bet tad tādi vācu "Kartofelsalat" vien sanāk.

1440Minūtes
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

8 gab.kartupeļi3 gab.burkāni3 gab.skābēti gurķi1 gab.svaigs gurķis500 gvārīta desa (doktordesa)700 gvārīta gaļa200 gkonservēti zaļie zirnīši2 ĒKmarinēti kaperi6 gab.olas2 glāzesmajonēze1 glāzekrējums2 ĒKsinepes1 ĒKmārrutki1 ĒKcitrona sula pēc garšassāls pēc garšaspipari

Sagatavošana

1

Olas izvāra un atdzesē

2

Burkānus un kartupeļus veselus un ar mizu izvāra, atdzesē.

3

Sālsūdenī un garšvielās izvāra gaļu (var aizstāt ar kādu jau gatavu uzgriežamo gaļu) un atdzesē.

4

Olas smalki sakapā vai sarīvē.

5

Gurķus (skābētus un svaigus) sakapā kubiņos.

6

Burkānus un kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos.

7

Zirnīšus un kaperus notecina no marinādes.

8

Gaļu un desu sagriež mazos kubiciņos.

9

Pagatavo mērci, sajaucot majonēzi, krējumu, mārrutkus, sinepes, sāli, piparus un citronu sulu.

10

Ar mērci sajauc sakapātās sastāvdaļas un ļauj garšām savilkties.

Visracionālāk ir rasolam ierēķināt divas dienas. Vienā vakarā (vai rītā) izvāra visu, kas vārāms, nākamajā dienā, kad viss atdzisis, sākt kapāt un maisīt.

Burkānus vari nepievienot, galvenais, lai ir mīlestība!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!